2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rehabilitációs Medicina Tanszéket alapított a Semmelweis Egyetem

Cserháti Péter a rehabilitáció rektori megbízottja

Jövőre az ötödéves orvostanhallgatók már kötelező tantárgyként tanulják a rehabilitációt az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben eltöltött gyakorlat keretében.

Újabb jelentős állomás a 250 éves Semmelweis Egyetem életében, hogy létrehozták a Rehabilitációs Medicina Tanszéket. Mint az egyetem rektora, Merkely Béla professzor az alapítás alkalmából rendezett ünnepségen emlékeztetett, amikor egy éve hivatalba lépett, egyik legfontosabb feladatának nevezte meg az az egyetemi képzés curriculumának megújítását, annak érdekében, hogy a hatodik év végére olyan orvosokat képezhessenek, akik szabad vegyértékekkel is rendelkeznek, s nyitottak mindenre. A reform részeként két olyan tárgyat fognak oktatni, amely eleddig nem volt: a sportorvostant és az orvosi rehabilitációt. Korábban a rehabilitációt nem értékének megfelelően prezentálták, 2020-tól azonban az ötödéves blokkgyakorlatok között kötelező tantárgyként elindulhat a rehabilitációs medicina – jelezte a rektor.

Merkely Béla (Fotó: Adrián Zoltán)
Merkely Béla (Fotó: Adrián Zoltán)

Az új szervezeti egység létrehozásával – amely az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) bázisán fog működni – komoly összefogást tudtak felmutatni az egyetemen. Az oktatásban ugyanis az OORI mellett szerepet kap az egyetem oktatókórházává vált Szent Rókus Kórház, és az orvosképzésben nemrégiben Pető András Karrá vált korábbi Pető Intézet is. A tantárgy két kredites, bevezetésével az orvosi diploma még értékesebb lesz – jelezte Merkely Béla, aki a rendezvény során rektori megbízottá nevezte ki dr. Cserháti Pétert, az OORI főigazgatóját.

Cserháti Péter (Fotó: Adrián Zoltán)
Cserháti Péter (Fotó: Adrián Zoltán)

A korábbi helyettes államtitkár és miniszteri megbízott a továbbiakban a rehabilitáció fejlesztéséért és az egységek koordinációjáért lesz felelős. Mint visszatekintésében jelezte, egészségügyi pályafutása az első pillanattól kezdve az egyetemhez is köti: elsőként műtősfiú volt az akkor a mai Transzplantációs Klinika épületében működő Országos Baleseti Intézetben. A rehabilitáció sokáig elhanyagolt területe volt az orvoslásnak – emlékeztetett –, elég mélyről kellett indulnia ennek a szakmának, mára azonban minden egyetemen ott van, s a kórházakban ma már minden 4-5. ágy rehabilitációs. Míg korábban az egészségügyi intézményekben lényegében „a rehabilitációs osztályok voltak a legrondábbak”, a szakma súlya nőtt, amit jól jelez, hogy a hightech is bevonult a rehabilitációba. Új területek is alakulnak a szakmai együttműködésekkel, néhány éve pl. külön fogászat működik az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, vannak azonban olyanok, amelyek még megoldásra várnak, ilyen pl. a gerincvelő sérültek in vitro fertilizációs programja – jelezte Cserháti Péter.

Az új rektori biztos fotót, emlékkönyvet és törölközőt ajándékozott a rektornak, ez utóbbival viccesen is jelezve, „lehetnek még izzadságos pillanatok” az új oktatási anyag, a teljes együttműködés kialakítása során. Mint azonban kérte, „jusson majd eszükbe, hogy gerincvelő- vagy agysérülés után is van újrakezdés.”

Dénes Zoltán (Fotó: Adrián Zoltán)
Dénes Zoltán (Fotó: Adrián Zoltán)

Dr. Dénes Zoltán orvosigazgató, az új tanszék vezetője elmondta, évfolyamonként eddig 10-12 medikus hallgatta végig az oktatást, a következő évtől azonban minden hallgató eltölt majd egy hetet a rehabilitációs intézetben a képzés keretében. Kullmann Lajos professzor emeritus, az OORI korábbi főigazgatója külön megköszönte, hogy az egyetem figyelembe vette a WHO és a nemzetközi szervezetek ajánlásait a rehabilitáció oktatásával kapcsolatban; ehhez a többi közt az is szükséges, hogy a leendő orvosok érzékenyítést kapjanak, hogy megfelelő attitűdökkel rendelkezzenek, személyiségként tekintsenek a súlyosan sérült emberekre.

Kullmann Lajos (Fotó: Adrián Zoltán)
Kullmann Lajos (Fotó: Adrián Zoltán)

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink