hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Idén „vegyes” influenzavírusokra számíthatunk

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni oltóanyag áll a veszélyeztetett csoportok rendelkezésére, de a patikákban a hazai oltóanyag mellett további hat külföldi vakcina közül választhatunk.

Ami az utóbbiakat illeti, közülük az egyiket kizárólag a csecsemőknek illetve pici gyermekeknek ajánlják, egy továbbit pedig elsősorban a 60 éven felülieknek. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat egyébként október 27-én befejezi az oltóanyagok kiszállítását a kistérségi központokba, ahonnan a háziorvosok viszik majd tovább a szükséges mennyiséget saját rendelőjükbe. Az ingyenes oltóanyag beadásáért nem kérhetnek pénzt, a patikában megvásároltak esetében azonban belátásukon múlik, hogy milyen áron adják szolgálatásukat, ennek összege azonban nem lehet magasabb, mint a vakcina gyógyszertári ára.

Idén „vegyes” influenzavírusokra számíthatunk, kétféle A és egyféle B vírus cirkulálása várható. Legalábbis ezt mutatta a déli félteke országaiban már lezajlott járvány. Az idei évben egyébként – szemben az elmúlt két esztendővel, amikor a fiatal és középkorú felnőttek lettek influenzások nagy számban – az idősebbek állnak a vírusok célkeresztjében.


A terheseknek, egészségügyi dolgozóknak, a 65 éven felülieknek, valamint a gyermek – és felnőtt krónikus betegeknek ingyen jár az oltás, amelyhez 1.3 millió adag vakcina áll rendelkezésre. Ami a gyermekeket illeti, fél és három éves kor közötti krónikus betegségben szenvedő kicsiknek 5000 adag import oltóanyagot biztosított a szaktárca. A nagyobbakat – 3-12 éves kor között – vagy a hazai vakcina fél adagjával, vagy import oltóanyaggal lehet megvédeni a betegségtől.

A megfelelő mennyiségű és minőségű oltóanyag ellenére még mindig gyenge a hazai átoltottsági arány. A 65 éven felülieknél 30 százalék, miközben Hollandiában például 80 százalék. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió szakbizottságának célkitűzése szerint 2014-re ezt az arányt 75 százalékra kellene növelni.

Paller Judit országos tisztifőorvos és Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának vezetője szerint nagyon fontos, hogy az egészségügyi dolgozók beoltassák magukat. Tavaly az ágazati dolgozók közel fele, 57 ezren adatták be maguknak a vakcinát. Bár az influenza elleni oltás beadatását az egészségügyben sem lehet kötelezővé tenni, több helyen az intézményvezetők arra sarkalták dolgozóikat, hogy saját és betegeik védelme érdekében mégis adassák be a vakcinát. Az ÁNTSZ illetékesei abba reménykednek, hogy nő az influenza ellen védoltással védekező egészségügyiek száma.

Október 3-tól 1390 háziorvos és házi gyermekorvos jelent hetente az influenza szerű megbetegedéseket, további 100 orvos pedig virológiai vizsgálatot is végeztet. Az elmúlt hetekben közel 10 ezer beteg fordult influenzás panaszokkal orvoshoz, influenzát azonban egyetlen esetben sem igazoltak a vizsgálatok.

A járványos időszak december közepétől március végéig tart. A szakemberek arra biztatják a lakosságot, hogy még novemberben oltassák be magukat,mivel az immunitás megszerzéséhez körülbelül két hét kell.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés