hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ma meneszti Réthelyi a tisztifőorvost? Paller Judit lesz az utód?

Bár a kormányváltás óta a levegőben lógott, a Nemzeti Erőforrás Miniszter állítólag ma vesz búcsút az országos tisztifőorvostól. Lapinformációk szerint Paller Judit, a nyugat-dunántúli regionális intézet vezetője válthatja Falus Ferencet.

Falus Ferencet 2007 februárjában Molnár Lajos nevezete ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat élére. Menesztése lényegében a kormányváltás óta a levegőben lógott, de mindmáig – mint ezt Falus többször nyilatkozta – az ágazat új vezérkara nem keresett kapcsolatot vele. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának mai ülésén részt vett Réthelyi Miklós miniszter, aki egy kérdésre válaszolva közölte: holnap meneszti az országos tisztifőorvost. Az újságírói kérdésre indokként az országos tisztifőorvosnak a H1N1 járványban betöltött szerepére hivatkozott.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent. Meglehet, a vakcina kezdeti szétosztása körüli botrányt hányhatják Falus szemére, mivel a több évtizedes gyakorlattal szemben az oltóanyag forgalmazókhoz – például patikák -, illetve felhasználókhoz való eljuttatását nem az ÁNTSZ, hanem az erre a feladatra teljesen felkészületlen EKI kapta feladatul. Ez a döntés azonban vélhetően nem Falus számlájára írható.

Az a miniszteri érv is további kommentálra szorul, miszerint az országos tisztifőorvos is hozzájárult „ellentmondásos nyilatkozataival” a H1N1 körüli zürzavarhoz, miközben a korábban regnáló ágazati vezetők közül talán egyetlenként folyamatosan és egyértelműen emelt szót a védőoltás mellett. Talán nem véletlenül, Falus évtizedekig tüdőorvosként dolgozott, többet között a Semmelweis Egyetem klinikáján. Más kérdés , ha az ÁNTSZ tevékenységének egészét teszik górcső alá, de ennek tanulságai messze túlmutatnak a tisztifőorvos személyén.

A MedicalOnline információját Falus Ferenc nem kommentálta.

Paller Judit, a nyugat-dunántúli regionális intézet vezetője válthatja Falus Ferencet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat élén
Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink