hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségügyi ellátás az illegális migránsoknak is?

Falus Ferenc szerint a közegészségügyi veszély csökkentése érdekében minden migráns számára biztosítani kellene az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést Magyarországon.

Az országos tisztifőorvos Pécsett, a 3. Európai Migrációs Egészségügyi Konferenciát megelőző sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy bár a migránsok többsége egészségesen érkezik az országba, egy részüknek mégis szerepe lehet a tbc vagy az AIDS terjesztésében.

Évente 150-200 ezer migráns érkezik Magyarországra, körülbelül 40 százalékuk Budapestre, és többségük egy éven belül tovább is utazik. Egyre többen azonban hazánkat választják a végleges letelepedés helyéül.

Falus Ferenc hozzátette, hogy a migránsok számára jelenleg is rendelkezésre állnak a széles körű egészségügyi szolgáltatások, hiszen az elfogásukat követően befogadó állomásra kerülő illegális határátlépők, illetve a magyarul beszélő, esetleg munkát vállaló külföldiek számára most is elérhető a gyógyulás lehetősége. Közegészségügyi szempontból leginkább az illegálisan, érvényes okmányok nélkül érkezők, illetve az itt élő migránsok rokonai, hozzátartozói jelentenek veszélyt.

A helyzet lehetséges megoldásáról kérdésünkre Falus Ferenc elmondta: nem állami, hanem elsősorban olyan civil szervezet(ek)re lenne szükség, amely képes volna a Magyarországon illegálisan élők és rokonaik egészségügyi ellátására - például a gyermekek védőoltásának biztosítására és felügyeletére. Jelen pillanatban ugyanis nincs olyan intézmény, amelyhez az illegálisan országunkban tartózkodók fordulhatnának. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a probléma nem a határ átlépésekor kezdődik, hanem akkor, amikor a beteg nem mer, illetve nem tud kihez fordulni. A magyar egészségügy érdeke is azt kívánja, hogy a beteg mihamarább orvoshoz jusson, hiszen még mindig kevesebb költséggel jár például a gyermekeket beoltani, mint egy esetleges későbbi komplikáció kezelését finanszírozni.

A MedicalOnline kérdésére Falus Ferenc kifejtette, jelenleg nem Magyarország van a legrosszabb helyzetben e téren, hiszen az unió néhány tagjánál égetőbb problémaként jelentkeznek az ellátás hiányosságaiból adódó közegészségügyi veszélyek. Itthon a becslések szerint nem kiugróan nagy az illegális migránsok száma, hiszen alig néhány ezerre tehető, a megoldásra azonban ettől függetlenül szükség volna.

Kérdésünkre, hogy lát-e az új kormányprogramban és kormányban nyitottságot az elképzelés megvalósítására, a tisztifőorvos úgy fogalmazott: azt reméli, hogy a megoldás nem igényel politikai támogatást, hanem a politikusok közbenjárása nélkül is megszülethet. Állami támogatást logikailag nem kaphat (hiszen akit az állam számon tart, már nem illegálisan tartózkodik az országban), tehát például az Egészségpénztár nem finanszírozhatja, még ha érdeke fűződne is hozzá.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink