2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hollandia szigorítana liberális drogpolitikáján

A holland egészségügyi miniszter szerint "nagyon komolyan megvizsgálják" annak lehetőségét, hogy egyes magas kannabisz-koncentrációjú termékek besorolása súlyosabb, a kokainnal vagy a heroinnal egy kategóriába essen. Minden negyedik, autóbalesetben meghalt amerikai sofőr drogtesztje pozitív. Június 26-a a Kábítószer-ellenes Világnap.

A liberális drogpolitikájáról híres Hollandiában pénteken tett bejelentések szerint elképzelhető, hogy az egyes magas kannabisz-koncentrációjú terméket a kokainhoz vagy a heroinhoz hasonlóan a kemény drogok közé sorolják.

Az engedékeny kábítószer-politika - amely lehetővé teszi a növény házi termesztését és árusítását is - a viták állandó témája Hollandiában. Az elmúlt három évben folyamatosan korlátozták a könnyű drogok használatát és kereskedelmét elsősorban egészségügyi és bűnügyi okok miatt, és megvan a szándék a kábítószerturizmus visszaszorítására is, főleg a határmenti településeken.

A kormány azt tanácsolja a legális könnyűdrogot forgalmazó coffee shop-ok üzemeltetőinek, hogy csak a helyi lakosoknak tegyék hozzáférhetővé a termékeket, ám ez a lépés egyes elemzők szerint a turisták számának és ezzel együtt természetesen költéseinek csökkenéséhez vezetne.

Egy holland bizottság nemrég megállapította, hogy az országban árult hasis és a marihuána átlagosan 18 százalék körül tartalmaz THC-t, és azt javasolja az egészségügyi miniszternek, hogy minden olyan terméket, amely meghaladja a 15 százalékos THC koncentrációt, sorolja egy kategóriába a heroinnal és a kokainnal. A miniszter, Edith Schippers egy közszolgálati műsorban úgy fogalmazott, "nagyon komolyan meg fogjuk vizsgálni a kérdést".

Minden negyedik autóbalesetben elhunyt amerikai sofőr tesztje pozitív

A Journal of Studies on Alcohol and Drugs című szaklapban publikált friss vizsgálata szerint az autóbalesetben elhunyt amerikaiak 25 százaléka valamilyen kábítószer hatása alatt állt - négyből egy elhunyt sofőr tesztje pozitív lett.

A tanulmányhoz mintegy 44 ezer, 1998-2009 közt elhunyt járművezető adatait elemzték az amerikai kutatók. Álláspontjuk szerint az nem bizonyított, hogy a használt drog közvetlenül okolható a halálos kimenetelű balesetekért, elképzelhető, hogy az illegális szert használók közül többen "csak vakmerő sofőrök" voltak. A szakemberek ugyanakkor emlékeztettek arra a kormányzati tanulmányra is, amely az amerikai autóvezetők szúrópróbaszerű drogellenőrzése után készült. A felmérés során a sofőrök 14 százaléka pozitív drogtesztet produkált. Ennek fényében az a tény, hogy a balesetben elhunytak közt a kábítószer hatása alatt lévők aránya 11 százalékkal magasabb, arra enged következtetni, hogy a tudatmódosító szerek mégis hozzájárulhatnak a halálesetekhez.

Az Államokban a drogos vezetés problémája mellett az tragikus közlekedési baleset leggyakoribb kiváltó oka továbbra is az ittas vezetés.

Június 26-a 1987 óta Kábítószer-ellenes Világnap. '87-ben ugyanis ezen a napon deklarálták a témában tartott ENSZ konferencián, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására, a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásokra van szükség.
(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink