hirdetés
2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés

Hol él a legtöbb egészséges, jómódú nyugdíjas az országban?

Területileg nagy eltérést mutat az idősek aránya, de az is, hogy milyen az egészségi állapotuk, derül ki a Pénzcentrum elemzéséből.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai alapján tovább emelkedett a 65 év felettiek aránya 2024-re. Általános tendencia, hogy a népesség folyamatosan csökken, 2024. január elsején már csak 9 584 627 főt számlált Magyarország. A 65 év felettiek száma viszont évtizedek óta emelkedik: a 2023. év hozott némi visszaesést, de az emelkedés 2024-ben folytatódott, jelzi a lap.

Mint írják: a nyugdíjaskorúak aránya területileg nagy eltéréseket mutat. Vannak olyan vármegyék, ahol már csaknem a népesség negyede nyugdíjaskorú, miközben Pest megyében mindössze 18 százalékos a 65. életévüket betöltöttek aránya.

Ahogy az a 2022-es népszámlálási adatokból kiderült, az egészségi állapot alapján is legalább ilyen megosztott az ország. Megvizsgálták, mely megyékben élnek arányaiban a legkevesebben a tartós betegséggel. Azt láthatjuk, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében az arányuk mindössze 16,24 százalék. Budapesten élnek arányaiban a második legkevesebben krónikus betegek, akik a lakosok 16,84 százalékát teszik ki. Pest sem sokkal maradt le, ott 17,04 százalék az arány. Tolna, Békés, Nógrád vármegyékben a legrosszabb a helyzet; ezeken a területeken 21 százalék feletti a tartós betegek aránya a lakosság körében. Ha pedig csak a 65 éven felüliek arányát vizsgáljuk, az látható, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében élő idősek közül minden második krónikus betegségtől szenved, míg Vas vármegyében, Budapesten, Győr-Moson-Sopronban az idősek között 40 százaléknál kevesebb a tartós betegek aránya.

A természetes szaporulat vagy az idősek száma mellett nagyok a különbségek a nyugdíjak átlagos összegében is. 2024-ben is Budapesten a legmagasabb a nyugdíjak átlagos havi összege (276 ezer forint), miközben az országos átlag 231 ezer forint. A nyugdíjak egy év alatt 10,7-11,3 százalékkal nőttek, legkisebb mértékben Szabolcs-Szatmár-Bereg, leginkább pedig Fejér, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyékben.

A teljes információ

(forrás: Pénzcentrum)

Könyveink