A kínai diéta javítja a cukorbetegek anyagcseréjét
A rostokban dús táplálkozás kínai gyógynövények fogyasztásával kiegészítve kedvezően befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegek HbA1c-értékét, közli a PharmaOnline.
A táplálkozással az ember nemcsak a saját sejtjeit „eteti”, hanem a bélcsatornájában élő baktériumok milliárdjait is. Az elfogyasztott táplálék egyben a bél baktériumflórájára is hat. Míg a nyugati étrend, ami nagy arányban tartalmaz finomított cukrokat és zsírokat, az intesztinális mikrobiom diverzitását csökkenti, addig a rostokban dús étrend a bélben élő baktériumok számos típusának az életterét támogatja, írja a lap.
A táplálkozáskutatók egyre több kedvező hatást kötnek azokhoz a bélbaktériumokhoz, amik a táplálkozás során a szervezetbe jutó emészthetetlen rostokból rövid szénláncú zsírsavakat (short-chain fatty acid, SCFA) állítanak elő. Az SCFA-k ugyanis szerepet kapnak a gyulladásos folyamatok mérséklésében és az étvágy szabályozásában. Úgy tűnik, hogy az SCFA-k hiánya a 2-es típusú cukorbetegség és egyéb kórképek kialakulásával hozható kapcsolatba.
Sanghaji kutatóknak a Science hasábjain közölt eredményei szerint egy kis betegszámú (n=30) randomizált vizsgálat arról tanúskodik, hogy az SCFA-k képződését elősegítő koszt előnyösen befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegek anyagcseréjét.
A vizsgálat során 14 diabéteszes betegnek a Kínai Dietetikai Társaság ajánlása alapján kellett táplálkozni 12 héten keresztül, míg 16 cukorbeteg a szokásos módon táplálkozott a vizsgálati időszak alatt. A diétás csoportba randomizáltak rendszeresen fogyasztottak egy zabból, fehér babból, vörös babból, kukoricából, jamgyökérből, földimogyoróból és lótuszmagból készült pépet.
Már néhány nap elteltével tapasztalható volt a „kínai diéta” vércukorszintre kifejtett kedvező hatása – mondja a vizsgálatot vezető Liping Zhao. A vizsgálat időtartama alatt fokozatosan csökkent a betegek HbA1c-szintje. A diétázók 89 százalékánál 7 százalékos érték alá csökkent a HbA1c-szint, míg a kontroll-csoportban ugyanez az arány 50 százalék volt.
A vizsgálatba bevont betegek székletmintáinak az elemzéséből kiderült, hogy a diétázó betegeknél a szénhidrátokat fermentáló baktériumok száma megemelkedett. Ezek egyébként azok a baktériumok, amik az SCFA-.k termelésében is aktívan részt vesznek. Minél magasabb szénhidrát-fermentáló génaktivitást sikerült igazolni a betegeknél, annál kedvezőbben változtak meg a szénhidrátanyagcsere-paramétereik.
A vizsgálati eredmények alapján a kínai diéta – a gyógyszeres kezelés mellett – jelentős szerepet kaphat a 2-es típusú cukorbetegség prevenciójában és terápiájában egyaránt.