hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Hogyan csináljunk időgépet?

A fizika eredményei nyomán összeállt mai tudásunk alapján – lehetséges egy időgép megszerkesztése – írja a New Scientist alapján a hvg.hu. Einstein relativitáselmélete szerint ugyanis a nagy tömeg által eltorzított gravitációs térben lassabban múlik az idő.

A New Scientist című tudományos újság honlapján érdekes animációs rövidfilm látható, amely az időgép megszerkesztésének alapelveit foglalja össze. Persze nem adja meg a tökéletes megoldást, és nyitva is hagy néhány kérdést, de frappáns módon foglalja össze mai tudásunkat egy időgép összeeszkábálásáról.

Ha vesszük például a Földet és egy nagy tömegű égitest környékét, akkor a két helyszínen egészen másképp telik az idő. Amíg például a fekete lyuk környékén megiszunk egy csésze kávét, a Földön esetleg birodalmakat söpörnek el forradalmak. 

Ha a két gravitációs rendszer között valaki képes lenne mozogni, akkor akár érzékelhetné is az idő múlása közötti különbségeket. E gravitációs rendszerek közti mozgás azonban igencsak nehézkes. Egyrészt egy fekete lyuk közelében igen nehéz lenne a Földet egészben tartani. Ha pedig távolabb van a fekete lyuk, akkor elképzelhető ugyan, hogy egy „féreglyukon” keresztül – lerövidítve az utazást – eljutnánk egyik rendszerből a másikba, de azért egy ilyen kirándulásnak a körülményei nem egészen tisztázottak. Ugyanakkor számos paradoxon áll fenn az időutazás esetén, amelyek az ok-okozati elvet sértik – olvasható a hvg.hu internetes oldalon. 

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink