hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Hepatitis C elleni gyógyszerkombináció segíthet a PTSD kezelésében

A Boston University kutatói az American Journal of Epidemiology folyóiratban közölték elemzésüket, melynek eredményei szerint egy hepatitis C kezelésére használt direkt ható antivirális szer (DAA) kombináció hatásosnak mutatkozott PTSD kezelésében.

Ehhez 254 olyan veterán kórlapjait vették górcső alá, akiknél 1999 és 2019 között PTSD-t és hepatitis C-t is diagnosztizáltak. Három különböző gyógyszerkombinációt vizsgáltak, és az eredmények szerint a glekaprevir-pibrentaszvir kettős hatóanyagú kezelés során a betegek PTSD tünetei statisztikailag szignifikáns mérséklődést mutattak a másik két terápiához képest.

A következő lépés egy olyan prospektív, placebo-kontrollos vizsgálat indítása lesz, amely a hatóanyag-kombináció alkalmazását hepatitis C-ben nem szenvedő betegeken fogja vizsgálni. Az eredményekre minden bizonnyal több évet kell várni, de fennáll a lehetőség, hogy egy már meglévő kezelés is hatásos lehet a PTSD kezelésében legalábbis kiegészítő terápiaként.

Forrás: Brian Shiner et al, Comparative Effectiveness of Direct-Acting Antivirals for Posttraumatic Stress Disorder in Veterans Affairs Patients With Hepatitis C Virus Infection, American Journal of Epidemiology (2022).

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink