hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Hatásosnak tűnő új módszer PTSD kezelésére

Az izraeli Bar-Ilan University kutatói a Molecular Psychiatry folyóiratban megjelent cikkükben a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) kezelésének egy új módszeréről számoltak be.

Állati modellszervezeteket vizsgálva a PTSD-reziliens és érzékeny állatok különböző agyterületeinek epigenetikai vizsgálata során kimutatták, hogy trauma hatására az érzékeny szervezetekben a DNMT3A enzim szintje csökken, viszont a reziliens állatokban nem. Ez főleg a retinolsav-receptorokat expresszáló géncsoportok metilációját változtatja meg, és mivel jelenleg terápiás opcióként nem merül fel, hogy az emberi agyba géneket injektáljanak, a kutatók olyan táplálékkiegészítőket kezdtek el keresni, amelyekkel ez a metilációs hatás visszafordítható.

Fotó: AdobeStock
Fotó: AdobeStock

Találtak is egy ilyen kombinációt: metilcsoport donorként S-adenozil-metionint, a retinolsav receptorok aktiválásához pedig A-vitamint alkalmaztak. Eredményeik szerint az állatoknál a kezelés hatására a PTSD-vel asszociált viselkedésminták megszűntek, ami elméletileg azt jelenti, hogy a kezelés kuratív hatású, és nem csak a tüneteket enyhíti.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink