hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Helyzetben az egészségügy?

Megy vagy marad a miniszter? Átveszik a szabad demokraták a tárca irányítását vagy marad szocialista kézben? Kulcsfontosságú minisztériummá válik az egészségügyi, avagy a gazdasági szakemberek továbbra is a megszorítások eszközével élnek az ágazattal szemben, s újabb forráskivonás várható? Lapzártánk idején ezek a legégetőbb kérdések, s  egyelőre a szakemberek is csupán találgatnak a dolgok kimenetelét illetően. Egy viszont bizonyos, megszületett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt első személyi döntése, és ez éppen az egészségügyet érintette: megszüntette az egészségügyi reform kormánymegbízotti tisztségét, amelyet eladdig az augusztus 23-tól a Pénzügyminisztérium államtitkáraként tevékenykedő Radnai György töltött be. Gyurcsány Ferenc mindezt azzal indokolta, hogy elkészültek azok a jogszabály-módosítások, amelyek az egészségügy reformjához szükségesek, ám a miniszterelnök-jelölt kijelentette: az egészségügyet nem a pénzügyi tárcának, hanem a kormánynak kell rendbe tennie.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter mindezek ellenére bizakodó. Reméli, hogy a kormányátalakítás érdemben nem késlelteti a reformfolyamatot. Arra számít, hogy még az ősszel az Országgyűlés elé kerülhet a javaslat, így a parlament még a törvényhozás idei ciklusában el is fogadhatja, azaz 2005-ben valóban elkezdődhet az ellátásszervezés. A változásokat a koalíciós partner is sürgeti: az SZDSZ több képviselője hitet tett amellett, hogy érdekeltek a reform gyors folytatásában, s a miniszterelnök-jelölt is hangsúlyozta, hogy az egészségügy rendbetétele jobb színvonalú szolgáltatásokat eredményez – mindenkinek könnyebb hozzáféréssel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés