hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.

Havi 20 ezer forinttól is eleshetnek az orvosok

Több mint tízezer orvost érinthet hátrányosan, hogy a mozgó bérek kiszámítása a korábbi alapbér alapján történik. A Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV Startban úgy vélte: az orvosok havonta akár húszezer forint juttatástól is eleshetnek.

Éger István szerint a pályakezdő orvosok számára meghirdetett ösztöndíjprogram kétség kívül helyes lépés volt, ám ennek eredményessége Éger szerint egyelőre igencsak kérdéses. A leendő gyermekszakorvosok például azért kaphatnak nagyobb összegű ösztöndíjat, mert ennek fejében aláírják, hogy a szakvizsgabizonyítvány megszerzését követően az ösztöndíj idejének megfelelő időtartamban az állam által kijelölt, úgynevezett tartósan betöltetlen, vagyis rendkívül hátrányos praxisban fognak dolgozni.

Ekkor pedig már nem kapják az ösztöndíjat, így „ugyanabból a nyomorúságos praxispénzből kell megélniük, amiből ma 6800 háziorvos alig tudja fenntartani a praxisát – magyarázta Éger, aki szerint így a rezidensek a szakorvosok fizetésének akár háromszorosát is megkereshetik, ami komoly bérfeszültségeket teremt a rezidensek és a tapasztalt szakorvosok között.

A video az ATV oldalán tekinthető meg

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink