hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Hashipnózis

Egy speciális relaxációs technika, a „hashipnózis” jóval felülmúlja a gyógyszeres terápiák hatékonyságát az ismeretlen eredetű irritábilis bél szindróma kezelésében – ezt bizonyítja egy, a legutóbbi, bécsi gasztroenterológiai kongresszuson bemutatott tanulmány.

Az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél az emésztést fájdalmak, felfúvódás, hasmenés vagy székrekedés kísérik, de a mai vizsgálati eljárásokkal semmilyen komoly, az említett tünetekért felelőssé tehető elváltozás nem mutatható ki.

Pedig a fenti tünetcsoport a fejlett országokban, különösen a nők körében igen gyakori, körülbelül a lakosság 15 százaléka szenvedhet ettől az életminőséget és munkabírást jelentősen rontó állapottól, amelyben egy természetes élettani folyamat, az emésztés ritmustalanná és időről időre igen fájdalmassá válik. A háttérben többféle okot sejtenek a témával foglalkozó szakemberek, sokszor bizonyos ételféleségekre való egyéni érzékenység (elsősorban a laktóz-, fruktóz- és szorbitolintolerancia), máskor a rendszertelen életmód és a stressz állhat a háttérben.

Gabriella Moser professzor, a bécsi III. Belgyógyászati Klinika munkatársa szerint „végül bármelyik okot nézzük is, arra jutunk, hogy a gyomor-bél traktusból érkező ingereket a szervezet rendszeresen fájdalomként érzékeli, vagyis a fájdalomküszöb a hasból érkező ingerek tekintetében igen alacsonnyá válik”. Ez nem a probléma „kényeskedéssel” való elintézését jelenti, hanem a betegség egy újfajta szemléletét. Eszerint a rossz közérzet gyökere a gyomor-bél traktus ideghálózata és a központi idegrendszer, vagyis az agy kommunikációjának félresiklásában keresendő. Az idegrendszer pedig tanulásra képes, így egy speciális relaxációs technika segíthet a betegeken.

Bécsben Gabriella Moser professzornő vezetésével külön szakambulanciát hoztak létre a pszichoszomatikus gasztroenterológiai páciensek részére, ahol a részletes kivizsgáláson átesett és irritábilis bél szindrómával diagnosztizált betegek külön tanácsadáson vehetnek részt, és megtanulhatják az úgynevezett „hashipnózis-technikát”. Ez egy régóta létező, az autogén tréninghez hasonló speciális relaxációs módszer, amelynek során a pácienseknek segítenek megtapasztalni a mély pihenés, ellazulás állapotát, majd meleg kezüket a hastájékra helyezve olyan természeti folyamatok elképzelését, tudati átélését gyakorolják, amelyek örökké ritmikusan ismétlődnek a természetben, mint a tenger hullámzása vagy egy folyó folyamatosan változó, mégis állandó képe.

A módszer hatékonyságáról több tanulmány is született, hosszú távú betegkövetéses vizsgálatok szerint a „hashipnózis-technika” tekinthető a leghatékonyabbnak a ma ismert terápiák közül, több szempontból is. Egyrészt a gyógyszerekkel szemben a relaxációnak nincs semmilyen mellékhatása, másrészt a tízhetes, heti együléses tanfolyam után is, hónapokon, éveken át javulást eredményez.

Szekeres Júlia, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés