2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Három őssejtkutató kapta a legnagyobb összegű amerikai orvosi díjat

Három őssejtkutató - Elaine Fuchs, James A. Thomson, valamint Jamanaka Sinja kapta megosztva az Albanyi Orvosi Egyetem díját (Albany Medical Center Prize).

A 2000-ben alapított 500 ezer dolláros (98 millió forintos) elismerés a legmagasabb összegű díj, amelyet orvosi és biomedicinális kutatásokért ítélnek oda az Egyesült Államokban, nemzetközi szinten pedig csupán az orvosi Nobel-díj előzi meg.

James A.Thomson, a Wisconsini Egyetem, valamint Jamanaka Sinja (Shinya Yamanaka), a Kiotói Egyetem és a Gladstone Intézet kutatója külön-külön dolgozta ki a felnőtt őssejtek embrionális őssejtekké való átprogramozásának módszerét.

Elaine Fuchs, a New York-i Rockefeller Egyetem kutatója az őssejtek biológiájával foglalkozik, azt kutatva, hogy az őssejtek miként regenerálják a bőrt, vagy hogyan vesznek részt a sebgyógyulásban.

Mint James Barbra, az Albany Medical Center elnöke rámutatott, a három díjazott tudós felfedezéseinek köszönhetően az emberiség közelebb jutott új gyógymódok kifejlesztéséhez olyan betegségekre, mint a diabétesz, a Parkinson-kór, a gerincvelő-sérülések vagy a rosszindulatú daganatok.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink