hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hármas végtagátültetés Törökországban

A világ első hármas végtagátültetését hajtották végre Törökországban: egy 34 éves férfi két karját és egyik lábát pótolták.

A Földközi-tenger partján fekvő Antalya város Akdeniz egyetemi kórházában ugyanannak a donornak, egy 19 éves férfinek az arcát ültették át egy másik páciensre. Ez volt az első törökországi arcátültetés.

A két szombati műtét után Israfil Kurtcephe, az egyetemi kórház rektora elmondta, hogy első ízben végezték két kar és egy láb átültetését ugyanazon páciens esetében. Mindkét pácienst az intenzív osztályon ápolják, és „jól vannak”.

„Tíz-tizenöt napos válságos időszak előtt állunk mindkét műtét esetében, de ha túl leszünk ezen az időszakon, történelmet fogunk írni” – hangoztatta Ömer Özkan, a műtéteket végző 25 fős orvos csoport vezetője.

A teljes arcátültetés mintegy kilenc, a végtagátültetés tizenkét órát tartott.

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint a 34 éves Atilla Kavdir tizenegy éves korában veszítette el a végtagjait, amikor galambokat kergetve egy vasrúddal hozzáért egy vezetékhez, és áramütést szenvedett. A másik páciens, egy kamasz arca még csecsemőkorában égett meg, amikor kigyulladt a házuk.

A világ első kettős karátültetését Németországban végezték el 2008-ban, míg az első kettős lábátültetési műtétet Spanyolországban hajtották végre 2011 júliusában.

Eddig tucatnyi arcátültetést hajtottak végre világszerte. Az elsőt 2005 novemberében, a páciens egy francia nő volt, akinek az arcát megmarta egy kutya.

(forrás: MTI/MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés