hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Hangulatzavar-jelentés Párizsból

A depresszió legújabb kezelési lehetőségei

Az Európai Neuropszicho-farmakológiai Társaság 19. kongreszszusán (szeptember 16–20., Párizs) számos új, az eddigi terápiákra rezisztens betegek számára további kezelési lehetőséget nyújtó módszert ismerhettünk meg.

A betegek számának növekedése, valamint az eddigi terápiás módszerekre rezisztens betegek nagy száma jelenti a folyamatos hajtóerőt a depresszió újabb kezelési lehetőségeinek kereséséhez. Az Európai Neuropszicho-farmakológiai Társaság (ECNP) kongreszszusán két szekcióban is ez volt a fő téma, egyikben az új gyógyszeres, a másikban pedig az egyéb biológiai kezelési lehetőségekről számoltak be.
A depresszió gyógyszeres kezelésének első korszakát a triciklikus szerek jelentették, amit a szelektíven a szerotoninrendszeren ható antidepresszívumok követtek. Az utóbbi évek slágerei a kettős hatású – mind a szerotonin, mind a noradrenalin rendszeren ható – szerek voltak. Philip Cowen, az Oxfordi Egyetem professzora az eddigiektől eltérő, a dopaminerg neurotranszmitter rendszeren ható antidepresszív szerekről beszélt. A dopaminnak a depresszió kialakulásában betöltött szerepét állatkísérletekben és klinikai vizsgálatokban is igazolták. Ezek alapján a mezolimbikus dopaminerg jutalmazó pályák működészavara tehető felelőssé a depresszió tünetei közül az örömtelenség (anhedonia) és a pszichomotoros gátoltság megjelenéséért. A kezelésben a már forgalomban lévő bupropion mellett, a szelektív dopaminagonista pramipexol jelenthet új lehetőséget az eddig terápiarezisztens betegek számára.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. GAZDAG GÁBOR
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés