hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hamarosan elkészül Magyarország E-Health stratégiája

Hamarosan elkészül Magyarország E-Health stratégiája, amelynek hat alappillére és tíz beavatkozási területe van. Mintegy nyolcvan olyan projektet valósítunk meg, amelyek a következő 5-7 évben meg fogják határozni az egészség-informatika fejlődését.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér 2017 novemberében az orvosok számára szükséges információk szolgáltatására jött létre. A szerepe ma már sokkal összetettebb, az orvosokon kívül a pácienseknek és az egészségügyi ellátórendszernek is rengeteg segítséget nyújt. Ma már egy átlagos munkanapon egymillió egészségügyi adat kerül fel a hazai digitális egészségügyi rendszerbe.

"A COVID-19 járvány alatt bebizonyosodott, hogy milyen fontos szerep hárul a digitális egészségügyre. Az egészségipar informatikai területe, vagyis az E-Health, hatalmas növekedés előtt áll, Magyarország pedig gyors tempóban halad előre a digitális technológia felhasználásában az egészségügy területén" – mondta el Szabó Bálint, a Nemzeti Egészséginformatikai Testület (NEIT) elnöke az Infotér Konferencián.

Ma a magánszolgáltatókkal, az Országos Mentőszolgálattal és az Országos Vérellátó Szolgálattal együtt közel 18 ezer szolgáltató tartozik a rendszerhez. Ennek köszönhetően az EESZT-ben tárolt adatok mennyisége átlépte az egymilliárdot.

"Idén februárig 70 százalékos volt az elektronikusan kiállított receptek aránya a hazai egészségügyben, márciusra – a járvány miatt – ez 95 százalékra emelkedett, és azóta sem csökkent. Ezt az adathalmazt a gyógyítás érdekében kell felhasználni. Az adatok helyes elemzése hozzájárul a hazai egészségügyi ellátórendszer hatékonyabb működéséhez is" – mondta Szabó Bálint.

Ezek az információk természetesen megjelennek az ágazatvezetés számára is, ebből látható, hogy hol vannak a szűk keresztmetszetek a rendszerben, hol kell finomhangolni az egészségügyi ágazatot. "Az alapvető cél azonban továbbra is az, hogy az egészségügyi adatok a gyógyítás helyén kerüljenek felhasználásra" – tette hozzá a NEIT elnöke.

Hamarosan elkészül Magyarország E-Health stratégiája, amelynek hat alappillére és tíz beavatkozási területe van. "Mintegy nyolcvan olyan projektet valósítunk meg, amely a következő 5-7 évben meg fogják határozni az egészség-informatika fejlődését" – hangsúlyozta Szabó Bálint. Példaként említette az ellátórendszer informatikai megoldásainak egységesítését, az ellátási folyamatok digitalizálását, a Telemedicina fejlesztését, a prevenció támogatását digitális eszközökkel és a mesterséges intelligencia nagyobb mértékű alkalmazását.      A NEIT elnöke emlékeztetett arra, hogy az EESZT számos lehetőséget kínál az orvosok, az egészségügyi dolgozók és a betegek számára. A gyógyítási folyamat digitális nyomon követése, a távorvoslás és távdiagnosztika, a mobilos megoldások, a digitalizált egészségügyi dokumentumok azonnali elérhetősége jóval hatékonyabbá tehetik az egészségügyet.

 Az elmúlt bő félévben felértékelődött az EESZT szerepe, a járvány elleni védekezésben pedig kiválóan vizsgázott a rendszer. Az EESZT lehetővé tette, hogy csökkenjen az orvos-beteg találkozások száma, biztosította a távoli gyógyszerfelírás és az elektronikus gyógyszerkiváltás lehetőségét, amelynek során nincs szükség kinyomtatott receptre, egyszerűen a TAJ-szám bemondásával és a kiváltó személyazonosságának az igazolásával ki lehet váltani a gyógyszertárakban a felírt készítményeket.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!