hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az EESZT bővítése segíti a hatékonyabb betegellátást

Újabb szolgáltatásokkal bővül a jövőben az EESZT, ezek a fejlesztések hatékonyabb informatikai hátteret igényelnek, írja a Magyar Hírlap.

Naponta 13 ezer bejelentkezés, 240 ezer egészségügyi ellátási dokumentum és 600-800 ezer e-recept. Egyre népszerűbb a lakosság köré­ben az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amely egy olyan, felhőalapú technológiát használó kommunikációs felület, amely Magyarország egész területén összekapcsolja egymással az egészségügyi ellátókat – a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást –, a gyógyszertárakat és a lakosságot. Az állami és a magánellátókat is összeköti, mivel 2020. január 1-jéig minden, nem közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatónak is csatlakoznia kellett a rendszerhez. Ugyancsak ekkor lépett életbe a program meghatalmazás funkciója, amellyel megteremtődik a képviseleti jogosultság rögzítésének lehetősége az állampolgárok számára is hozzáférhető egészségügyi szolgáltatási térben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Hírlap megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a koronavírus első hullámában meghatszorozódott az online egészségügyi ügyintézés. E-receptek nélkül száznegyvenmillió dokumentum gyűlt össze az elmúlt három évben az egészségügyi felhőben. Ez a hatalmas adatmennyiség költözött át augusz­tus 19. és 23. között új tárhelyre, a Kormányzati Adatközpontba. Olyan új szerverparkra volt szükség, amely zökkenőmentesen képes kezelni a folyamatosan növekedő adatállományt.

Az egészségügyi felhő újabb szolgáltatásokkal bővül a jövőben, ezek a fejlesztések hatékonyabb informatikai hátteret igényelnek. A fejlesztés támogatja az egészségügyi intézmények munkáját, segíti a betegellátás színvonalának javítását és közvetve a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezést is.

A szaktárca kiemelte: az EESZT közeljövőbeli fejlesztései közé tartozik az öt évre visszamenőleg keletkezett leletek, betegadatok feltöltése a rendszerbe. Így a korábbi kórelőzmények is a kezelőorvosok rendelkezésére fognak állni, akik ezek segítségével biztosabb diagnózist állíthatnak fel, és hatékonyabb kezeléseket írhatnak elő. Egységesítik a dokumentumokat, vagyis a leleteket és a szakorvosi javaslatokat egységesen fogják kiállítani az összes egészségügyi ellátóhelyen.

Tervezik továbbá az e-receptre felírható gyógyászati segédeszközök körének bővítését is. Elkészült a mobiltoken belépési rendszer androidra és iOS-re is. Ez az orvosoknak könnyebbség, hiszen e-személyi és a hozzá tartozó kártyaolvasó nélkül is be tudnak lépni a rendszerbe a telefonjukon generált egyszer használatos jelszó segítségével. Az EESZT használatát a jövőben kiterjesztik a szakdolgozókra is, így például a laboráns is felviheti a leletek eredményét a rendszerbe, és egy patológus is megismerhet adatokat.

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!