hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Hamarosan: ha meglátják, feljelenthetik

Eddig 410 helyen, összesen 724 hektáron találtak parlagfüves területeket a földhivatalok ellenőrei - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

Bírságolni és közérdekű védekezést elrendelni a virágbimbók kialakulása után és virágzó parlagfű esetén lehet. Mostanáig a kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai 252 esetben, 253 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést. Növényvédelmi bírságot eddig tizenháromszor szabtak ki - írta a VM.  Megjegyezték: a művelt területeken a tavalyi évhez képest kevesebb helyen található parlagfű.

A mezőgazdasági közfoglalkoztatási program keretében idén 1.300-an vesznek részt közvetlenül a parlagfű-mentesítésben. A tervek szerint a hónap végére bevezetik az úgynevezett lakossági parlagfű bejelentő rendszert is.

A parlagfűszezon már elkezdődött. A múlt héten az OKI Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához beérkezett adatok szerint a parlagfű pollenkoncentrációja átlagban közepes szintet ért el, de Zalaegerszegen és Miskolcon magas szintet is mértek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink