hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Hálátlan pénzügyek

A hálapénzzel kapcsolatos jogi zavar eloszlatására tett kísérletet, azaz a büntető törvénykönyv legújabb módosítási javaslatát kommentálja vezércikkében az MNO.

Ijesztő történeteket hallani szakemberi körökből arról – írja  alap –, az orvosok mit meg nem tesznek azért, hogy több paraszolvenciához jussanak. Az enyhébb eset, amikor az orvos az indokoltnál többször rendeli vissza azokat a betegeket, akiktől hálapénzt remél, hogy a beteg úgy érezze, megkülönböztetett figyelmet kap. Egyesek szerint az is előfordul, hogy olyan betegeket is megoperálnak, akiknél a javulás más módszerrel is elérhető lenne. Műtét esetén ugyanis szinte mindenki a zsebébe nyúl. Azt is rebesgetik, hogy a hálapénz reményében bizonyos pácienseknél a legegyszerűbb rutinműtéteket is a legelismertebb orvosok végzik, holott ezeket a beavatkozásokat elvégezhetnék a fiatalabb szakemberek is. Az indokolatlan beavatkozások nemcsak a betegek zsebéből vesznek ki felháborító módon pénzt, de az állami egészségügyi rendszert is tovább terhelik.

Az elvándorlás megfékezésére az egyetlen, erkölcsileg elfogadható mód a drasztikus, a száz százalékot is jelentősen meghaladó fizetésemelés lenne, ami nyilván hatalmas pénzügyi terhet jelentene az államnak, ám a szakemberek szerint korántsem elviselhetetlent. A magyar orvostársadalom ugyanis csupán 25-30 ezer fős, amely esetében – ha társadalmi áldozatvállalással is, de – ki lehetne gazdálkodni egy jelentős, valóban perspektívát adó béremelést. Ez azonban évtizedek óta nem történik meg, és az igazságügyi tárca törvénytervezete arra utal, most sem lesz ez másképp – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink