hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Hálapénz: készül a folt a büntető törvénykönyvre

A hálapénzszabályokat érintő újabb jogszabálymódosításról ír a Magyar Nemzet – a btk-módosítás legújabb tervezetét a kormány honlapján tették közzé.

A most felszámolandó jogi bizonytalanság abból fakadt, hogy bár a munka törvény könyve tolerálta a hálapénz (utólagos!) elfogadását, a tavaly életbe lépett új büntetőtörvénykönyvből kimaradt egy a korábban hatályos szövegben alkalmazott szűkítés, így a btk – például egy orvos részéről  – minden előny elfogadását vesztegetésnek tekintette.

Ezt követően a szakmai szervezetek szorgalmazták a helyzet tisztázását, erre született az igazságügyi tárca mostani tervezete, ami az előny elfogadásának tiltásakor visszateszi a szövegbe „a kötelességének megszegéséért”  fordulatot. Ezzel – szándékuk és magyarázatuk szerint – „A módosítás egyértelművé teszi, hogy nem valósítja meg a vesztegetés elfogadása bűncselekményét az az eset, amikor a gazdálkodó szervezet részéről eljáró személy a másik féltől az e személy által kapott szolgáltatással való megelégedettsége kifejezéseként utólag, a teljesítést követően fogad el valamilyen anyagi vagy más juttatást. Bűncselekményt csak az az eset képez, ha az előny elfogadása a kötelességszegés célzatával történik.”

Az MNO a tervezet ismeretében megkereste Dénes Tamást, a Magyar Rezidensszövetség elnökét, aki nekik úgy nyilatkozott, a hálapénzrendszer elűzi az orvosokat Magyarországról, ezért ennek a „szoftkorrupt” rendszernek a konzerválása súlyos hiba lenne a jogalkotótól. Mint mondta, a hálapénzrendszer megszüntetése tekintetében álláspontjuk nem változott: az államnak kell garantálnia az egészségügyben dolgozók – akár lépcsőzetes – bérrendezését, amely után a hálapénz minden formáját és a „rendszer” minden résztvevőjét büntetni kell. Hozzátette, a bérrendezésnek épp a hálapénz miatt nincs meg sem a politikában, sem a társadalomban a támogatottsága – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MedicalOnline, MNO, kormany.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink