hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Hálapénz: tiltják is meg nem is

Központi utasítást nem kapnak az egészségügyi intézmények arról, hogy engedélyezzék-e dolgozóiknak a hálapénz elfogadását, a főigazgatóknak így egyénileg kell dönteniük – olvasható a Magyar Nemzet szombati számában.

Közülük sokan azt a megoldást választották, amit a Magyar Kórházszövetség elnöke: az előre kikényszerítettet nem, de az utólag adott paraszolvenciát engedélyezték. Egyes intézményvezetők még nem léptek az ügyben, amivel veszélybe sodorhatják a dolgozóikat.

Egy tavaly őszi jogszabály-módosítás értelmében július elsejétől a dolgozók nem fogadhatnak el hálapénzt, borravalót – csak feletteseik engedélyével. A munka törvénykönyvének erről szóló módosítása fejtörést okozott az egészségügyi intézmények vezetőinek. Az Egészségügyi Államtitkárság ugyanis nem adott ki központi utasítást vagy állásfoglalást az ügyben, pedig a kórházak döntő többsége most már állami tulajdonban van. A hálapénzről így az intézményvezetőknek kell dönteniük – írja a lap.

Ezt pénteken Szócska Miklós államtitkár is megerősítette. Mint mondta: a hálapénz társadalmi jelenség, ami annak köszönhető, hogy a 40-es évektől mesterségesen alacsonyan tartották az orvosbéreket. A problémát meg kell oldani, ehhez anyagi ösztönzésre és szemléletváltásra is szükség van.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink