hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Értelmezési gondok a hálapénzzel

Hétvégén ügyeleti díjat sem kell fizetni...

Néhány pontját változatlanul vitatja a nemrég elfogadott salátatörvénynek a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) – számol be róla a Magyar Hírlap.

Bélteczki János elnök elsősorban a változó munkarendet említette, amelyet szerinte „nem a gyógyításra találtak ki”. A szabályozás lehetővé teszi például, hogy kéthetente egy alkalommal több mint tizenkét munkaórát is elrendeljen a főnök. Az elnök tudomása szerint néhány egészségügyi intézményben máris azzal próbálkozott a vezetőség, hogy ez a hétvégére essen, mert így ügyeleti díjat sem kell fizetni érte.

A MOSZ a korábbi tárgyalások során azt szerette volna elérni – emlékeztetett az elnök –, hogy kimondassék: az egészségügyi szakember hagyományos munkarendben dolgozik, minden ettől eltérő beosztás pedig csakis kölcsönös megállapodással és ellentételezéssel lehetséges.

Közben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház is nekilátott, hogy szabályozza a hálapénz ügyét. Ismert, a munka törvénykönyvének változása miatt minden intézményben írásos vezetői rendelkezést kell hozni a hálapénzről, máskülönben törvényt sért, aki elfogadja. Csiba Gábor főigazgató is kizárólag utólag tenné lehetővé a hálapénz elfogadását, de értelmezési gondja akadt.

Elmondása szerint nem tudja, utólagosnak minősül-e, ha egy bent fekvő beteg „menet közben”, például egy közbeeső vizsgálat után fejezi ki háláját, vagy a nap végén rendszeresen ad pénzt az őt gondozó nővérnek. „Nehezen megítélhető a helyzet, a hálapénz elfogadását viszont engedélyeznem kell, különben szétszaladnak a dolgozóim” – mondta a Magyar Hírlapnak.

hirdetés

Könyveink