hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hálapénz: a siker, ha a teszt nem feljelentéssel végződik

Orvosok, ápolók lapozgatják ezekben a napokban az NVSZ „Hogyan mondjunk nemet?” című digitális brosúráját. A Népszava írása.

A jó szándéka ellenére is a hetvenes évek képregényeit és hangvételét idéző korrupcióellenes útmutatót – azonos küldetésű tréning anyaga nyomán – közigazgatási, rendvédelmi dolgozóknak fejlesztették 2017-ben. Eddig jobbára papíralapon terjesztették.

„Na, akkor arról bőven van információm, mivel kúrogathatnak. Most már ideje lenne megtudnom, mi a helyzet a bérekkel, főleg a pótlékokkal, szabadságokkal – reagál az információra egy vidéki sürgősségi orvosa. – Egy olyan szerződést kellene aláírni, amiről fogalmam sincs. Bevallom, szeretném megmutatni jogásznak, aki ért is az ilyen történetekhez. Ha hurokba dugom a fejem, az alkalmatlanná tesz a munkára, a szuicid késztetés nem előny a pályán” – élcelődik az új szolgálati jogviszony aláírásának közelgő határideje előtt.

A hálapénz kriminalizálását az egészségügyben meglóduló béremelés hozta magával. Az orvosok megbecsülése eminens érdeke a kormánynak, hisz a járvány kezelése perdöntő lehet a jövő évi választás előtt. Egészségügyi dolgozók nélkül kétséges a siker. Megemelték hát a fizetéseket (hivatalosan 85 százalékkal), s egyúttal a kamara egyetértésével gátat vetnek (legalábbis ez a szándék) a paraszolvencia áradásának. „Jelen helyzetben, és ezzel nem vagyok egyedül, ezt az egész hálapénz­marhaságot kevésbé érzem fajsúlyosnak, mint a létbizonytalanságot…

Akárhogy is: márciusban rájár a rúd a hálapénzt elfogadókra, de az átadókra is. Az ellenőrzést az NVSZ végzi majd, amelyet tíz éve alapított a jogalkotó a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési szerveként. A szolgálat fokozatosan bővülő hatáskörrel dolgozik a közszféra fehérítésén, a közigazgatási, kormánytisztviselői, rendvédelmi állomány megtisztításán. Nemcsak a tiszta kéz elvét hirdetik és ellenőrzik – a magyar hagyományokat ismerve, van munkájuk rendesen –, hanem a rendvédelmi dolgozók kifogástalan életvitelét is. Mára az állami szektor szinte minden szervezete az úgynevezett védett szervek közé került. Öt éve a korrupcióellenes kormányzati feladatokat is támogatják.

A szolgálat az utóbbi napokban azzal került a hírekbe, hogy „hála­pénz-kommandóval készül csőbe húzni” a borítékot adó betegeket és az azt elfogadó orvosokat. Ezt a megközelítést kifejezetten elutasítja Váradi Piroska rendőr ezredes, az NVSZ korrupciómegelőzési főosztályának vezetője.

„Csőbe azt lehet húzni, csapdába azt lehet csalni, kommandóval azt lehet letámadni, akikre vadászunk. De az integritásteszt, vagyis a megbízhatósági vizsgálat esetében erről szó nincsen – mondja a Népszavának Váradi Piroska.

– Nem az a célunk, hogy valaki bűnbe essen, bűncselekményt kövessen el. Számunkra az a siker, ha a teszt nem feljelentéssel végződik, és később arról kap tájékoztatást az illető, hogy egy korábbi – pontosan nem feltárt időpontban történt – megbízhatósági vizsgálaton tisztességesen esett át.” Azért az persze belátható, hogy vannak esetek, amikor a felderítés nyomán ismerhető meg egy állami alkalmazott erkölcsi hajlékonysága, s így egy megbízhatósági vizsgálat a bűnelkövető leleplezését, csőbe húzását is jelentheti. A törvényhozás január elsejétől szigorította a Btk.-ban a „hálapénz” megítélését, jóllehet a fogalmat a jogszabály továbbra sem ismeri. Korábban csak az előzetes ellenszolgáltatás ütközött törvénybe.

„A vesztegetés és a vesztegetés elfogadása bűncselekmények köre kiegészült az egészségügyi szolgáltatásban adott vagy ígért, illetve elfogadott vagy kért jogtalan előny fogalmával. Ezzel a jogalkotó egyértelművé tette a hálapénz büntetőjogi megítélését. A kivételes elbánás vagy más előnyhöz jutás érdekében adott vagy elfogadott, illetve kért vagy ígért ellenszolgáltatás tilalma már az utólag történő átadásra is vonatkozik. Mindemellett az egészségügyi korrupció esetében semcsak zsebbe csúsztatott borítékot kell elképzelni, hanem minden más jogtalan előnyt: az előrekerülést egy várólistán vagy a hetes betegállomány elintézését” – magyarázza a rendőr ezredes.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink