hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Hadat üzennek az egészségtelen szokásoknak

Súlyos terhek a diákokon

Elhízás, gerincferdülés, mozgásszervi problémák, diabétesz – ezekben a betegségekben ma már egyre több diák szenved. Az okok: a nehéz iskolatáska, a kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás. Az Oktatási Minisztérium több kezdeményezése is e helyzet megváltoztatására irányul.

Az egészségtelen, mozgásszegény életmóddal összefüggésbe hozható megbetegedések száma már nemcsak a felnőtt, hanem a fiatal korosztályban is emelkedik. Felmérések szerint az iskolások több mint 40 százalékának olyan gyenge a fizikai állapota, hogy nem éri el az egészség megtartásához szükséges szintet. A fiúk 34–38, a lányok 38–42 százaléka egyáltalán nem, vagy csak heti egy-két órában sportol. Ezer első osztályos közül átlagosan 40 elhízott – 1978–79-ben ez még csak 4 elsősre volt jellemző. Az obezitás az ötödikesek körében a legsúlyosabb probléma: ott ezerből 75 diák számít elhízottnak.Testnevelő tanárok tapasztalatai szerint a diákok fizikai állapota ősztől tavaszig javul, majd nyáron ismét romlik. Az iskolai szünet alatt még kevesebbet mozognak a gyerekek, főképp azok, akiknek egyébként is rosszabb az állóképességük. Ezeknek a gyerekeknek egyáltalán nincs igényük a sportolásra, a szakemberek szerint döntően negatív tapasztalataik miatt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Varga Dóra
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés