hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ujhelyi pert indít, ha nem hozzák nyilvánosságra

10 évig titkos az egészségügy átalakításáról rendelt tanulmány (Bővítve!)

Nem árulja el a Belügyminisztérium, milyen tanulmányt kapott 277 millió forintért, közölte a hvg.hu.

Tíz évig nem nyilvános az a tanulmány, amelyet a Boston Consulting Group Kft. készített a Belügyminisztérium megrendelésére nettó 277 millió forintért. Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó kérte ki a tanulmány részleteit egy írásbeli kérdésben, de Kontrát Károly államtitkár azt válaszolta neki: az érintett dokumentumok a kormány számára készített, olyan döntés-előkészítő adatokat tartalmazó iratok, amelyek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak.

A képviselő azt is megkérdezte, hogy milyen szerződéses kapcsolatban áll a BM és a Boston Consulting Group, valamint hogy hány esetben bízta meg ezt a céget a minisztérium, de ezeket a kérdéseket az államtitkár már válaszra sem méltatta, írja a lap.

*

Hozza nyilvánosságra a kormány a magyarországi egészségügy átalakításáról 352 millió forintért készíttetett tanulmányt! - szólított fel csütörtöki online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, és jelezte: pert indít, ha ez nem történik meg.

Ujhelyi már 15 napja betekintést kért az anyagba a Belügyminisztériumtól, de adatigénylésére mindeddig nem kapott választ. Ujhelyi István követendő példaként Szlovákiát hozta fel, mondván, ott teljesen átlátható módon, a szakmával és az ellenzékkel egyeztetve alakították ki ugyanezt a koncepciót, mert nemzeti konszenzust akartak teremteni a kérdésben.

Hangsúlyozta: áldatlanok az állapotok a hazai egészségügyben, az ágazatot úgy hagyták ott mintegy hatezren az elmúlt hónapokban, hogy már amúgy is elképesztő volt a szakemberhiány. Az ellenzéki politikus azt sürgette, hogy uniós egészségügyi minimumkövetelmény-rendszert alakítsanak ki, ehhez viszont - folytatta - először is arra volna szükség, hogy az egyes kormányzatok egységes kritériumok alapján világítsák át saját hálózatukat.

Ha a kormány nem végzi el ezt a vizsgálatot, nem néz szembe őszintén a valósággal, akkor nem is fogja tudni igénybe venni az Európai Unió következő hétéves költségvetéséből az egészségügyi rendszerek finanszírozásához, támogatásához létrejövő alapokat - fogalmazott a szocialista párti EP-képviselő.

(forrás: hvg.hu, MTI)
hirdetés

Könyveink