hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ha kontaktlencsével alszik, veszélyezteti a szaruhártyáját

A kontaktlencsével alvás kerülendő, mivel az súlyos, akár szaruhártya-transzplantációt szükségessé tevő cornea-infekciókhoz és -sérülésekhez vezethet.

A kontaktlencse éjszakára való „bent felejtése” igencsak kockázatos. Már korábbi eset-kontroll vizsgálat is felhívta a figyelmet arra, hogy ez a fajta hanyagság a szemet érintő infekciók kockázatát mintegy 5-szörösére emeli, és korántsem banális fertőzésekről van szó.

Ennek ellenére, a kamaszok és a fiatal felnőttek mintegy 30 százaléka alkalmanként éjszaka is viseli a kontaktlencséjét, derül ki az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi Központja (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) által végzett felmérésből.

Aki kontaktlencsével alszik, a szaruhártya épségét kockáztatja

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A széles körben elterjedt, hibás, éjszakai kontaktlencse-vieselési gyakorlat a szaruhártya súlyos sérüléseihez vezet, mint arról nemrégiben az Annals of Emergency Medicine hasábjain is beszámoltak.

Egy 34 éves férfinél, aki hetente 3-4 alkalommal a lágy kontaktlencséjében aludt, és alkalmanként úszáskor is viselte azokat, Acanthamoeba okozta fertőzést diagnosztizáltak. A keratitishez társuló tartós szemvörösség és homályos látás csak 6 hónapos kezelést követően javult elfogadható mértékűre.

Egy 17 éves lánynál, aki a drogériában vásárolt kontaktlencséket éjszakára nem távolította el, Pseudomonas aeruginosa infekciót írtak le. A fertőzés miatt a beteg csak a sötét és a világos elkülönítésére volt képes. Esetében a tobramicines és vankomicines gyógyszeres kezeléssel sem lehetett a szaruhártyán történő hegképződést megakadályozni.

Egy 57 éves férfibeteg óva intő példáját is leírták, aki két héten keresztül folyamatosan viselte a kontaktlencséjét, miközben azok tisztítását meglehetősen elhanyagolta. A tartós és az alapvető higiéniai szabályok betartása nélküli kontaktlencse-viselés a jobb szem szaruhártyájának perforációjához is vezetett, ami szaruhártya-transzplantációt tett szükségessé.

Nem egyedi esetekről lehet szó

A szemész szakorvosok alapján korántsem egyedi esetekről van szó. Az USA-ban például évente egymillió beteget látnak el sürgősségi ambulanciákon keratitis miatt. Az, hogy az esetek hány százaléka írható a nem megfelelő higiénia, illetve a kontaktlencsében alvás számlájára, pontosan nem ismert.

  

Forrás:

Ann Emerg Med

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés