2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gyorsan alkalmazkodnak a háziorvosok a járványhelyzetben

A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, dr. Békássy Szabolcs a Weborvosnak több, az alapellátást érintő kérdésben adott interjút.

A szakellátás szűkülésével egyértelműen tovább nő a háziorvosok leterheltsége, hiszen a beteg oda tud visszamenni, ahol nincs korlátozás. Hogyan tudnak helytállni? Érzékelik-e, hogy betegek maradnak megfelelő segítség nélkül?

A járóbeteg szakellátáshoz való hozzáférés hiánya egyértelműen nagyobb terhet ró a háziorvosi praxisokra. Mindez nem feltétlenül az esetszám növekedésben mutatkozik meg, sokkal inkább a felelősség kérdésében, hiszen szűk terápiás és diagnosztikus eszköztárral kell a kollégáknak lehetőség szerint definitív ellátást nyújtaniuk. Nagy szakmai felkészültséget és egyben felelősséget is kíván ez kollégáink részéről.

A 65 év felettiek kiesése az ellátásból okoz-e fennakadást? Ezen ugyan most lazítottak…

Igen, a közelmúltban közzéadott miniszteri levél értelmében a 65 év feletti kollégák, önkéntes alapon ismételten részt vehetnek az ellátásban. Szervezetünk azonban továbbra sem javasolja a 65 év feletti, illetve krónikus betegségben szenvedő kollégák számára a közvetlen betegellátásban történő részvételt. A nemzetközi adatok is megerősítik, hogy ezen kockázati csoportba tartozó egészségügyi dolgozók fokozott veszélynek vannak kitéve a fertőzés  kockázata szempontjából. A közvetlen betegellátással kapcsolatos teendők alól felmentett kollégák betegeinek az ellátása jelentős többlet terhet nem rótt a fiatalabb kollégákra. Ennek oka egyrészt az, hogy a közvetlen fizikai vizsgálatot igénylő esteszám minden praxisban drasztikusan csökkent, másrészről pedig a távkonzultációval kapcsolatos feladatok ellátásában az idősebb kollégák továbbra is részt vesznek, a jelenlegi ellátási rend szerint a feladatok  nagy hányada erre az ellátási formára koncentrálódik.

Hogyan tudták megoldani a szükséges átszervezéseket?

Nagy elismerés illeti a kollégákat mindazért, hogy egyik pillanatról a másikra át tudták szervezni a praxisokban zajló munkafolyamatokat. Úgy gondolom, hogy az az eredmény, amelyet egy HAOSZ felmérés is alátámaszt, miszerint a háziorvosi praxisok több mint 50 százalékban napi 4 betegnél kevesebb jelentkezik fizikális kontaktust igénylő ellátásra, a háziorvos és házi gyermekorvos kollégák edukációs és kommunikációs készségének, valamint az alapellátásra általánoságban jellemző bensőségesebb orvos-beteg kapcsolatnak köszönhető. Természetesen a telekommunikációra, távkonzultációra történő átállással egyidőben a különböző kommunikációs csatornáink is sokkal leterheltebbé váltak.

A teljes interjút a Weborvos közli.

(forrás: WebOrvos)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés