hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

György István: Ajánlást készített az NNK a harmadik oltásról

Növelni kell a magyar lakosság koronavírus elleni átoltottságát, ezért mind a 65 év felettieknek, mind a 12-15 éveseknek oltási akciót szerveznek, mondta az országos oltási munkacsoport vezetője pénteken a közmédiának.

György István hozzátette: járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, de ez egy pillanatnyi állapot, hiszen aggasztó hírek érkeznek a magyarok által kedvelt, turistacélpontnak számító országokból a különböző vírusvariánsok terjedéséről. Magyarországon már 20 felett van azok száma, akiknél a koronavírus delta variánsát azonosították, két embernél pedig a gamma (brazil) variánst is kimutatták.

A magyar lakosság átoltottságát növelni kell, hiszen hárommillió felnőtt még nem kérte a koronavírus elleni védőoltást, és a 12-15 évesek közül is csak 60 ezren éltek az oltás lehetőségével, ami a korosztályhoz tartozók 15 százaléka. Kiemelte, mindkét korosztály számára oltási akciót szervez az országos oltási munkacsoport.

Az időseket háziorvosok, önkéntes orvosok, egyetemisták fogják személyesen felkeresni, és megtörténhet az oltás otthon is vagy a rendelőben. Aki az időseket felkeresi, az országos munkacsoport által kiállított igazolványt fog felmutatni. Hozzátette: 65 év felett 470 ezren vannak olyanok, akik még nem kaptak oltást.

Földi Anikó főnővér beolt egy férfit a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 22-én. MTI/Rosta Tibor
Földi Anikó főnővér beolt egy férfit a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 22-én. MTI/Rosta Tibor

A 12-15 évesek oltási akciójáról György István azt mondta: az iskolakezdés előtt, augusztus 30-31-én fő szabályként minden iskolában lesz lehetőség a gyerekek oltására; az iskolaorvos vagy oltócsoportok fognak dolgozni. A szülő az iskolában írásban regisztrálhatja majd a gyereket, aki utána ott meg is kapja az oltást, de ehhez kell a szülői beleegyező nyilatkozat is. György István azt kérte a szülőktől, használják ki a nyarat, és még az iskolakezdés előtt adassák be gyerekeiknek a koronavírus elleni védőoltást. Ebbe a korosztályba 394 ezer gyerek tartozik, és 15 százalékuk kapta meg az oltást.

Magyarországon lehetőség nyílt a harmadik oltás felvételére. Az államtitkár hangsúlyozta: orvosi kérdés, hogy ki, mikor, milyen vakcinát kapjon harmadik oltásként, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített egy ajánlást is erre. A harmadik dózisra mind a háziorvosnál, mind az oltópontokon be lehet jelentkezni, ahol "orvosi konzultáció" fogja eldönteni, hogy milyen oltást kapjon a jelentkező.

Az oltási munkacsoport vezetője általánosságban azt javasolja, hogy akik külföldi utat terveznek, csak akkor induljanak el, ha mindkét oltást megkapták. Hozzátette: érdemes figyelemmel kísérni a külügyminisztérium konzuli szolgálatának internetes felületét, ahol országra lebontva megtalálhatóak a beutazási feltételek.

Magyarországon a 16-18 évesek 46 százaléka, a 60 évesek 82 százaléka, a 65 év felettiek 85 százaléka kapott már koronavírus elleni védőoltást.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink