hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyszerszedési szokások: a vitamin fontosabb?

A krónikus betegségekre való gyógyszereken spórolunk azért, hogy vitaminokat vegyünk - derül ki a GfK Hungária legfrissebb Consumer Scan kutatásából.

Az eredmények újra igazolták, hogy  betegek jelentős része nem szedi úgy a gyógyszerét, hogy azok ki tudják fejteni a tőlük elvárt hatást. A karácsonyi időszakban és a nyári szabadságolások idején Magyarországon is megfigyelhető a „gyógyszerszabadság”, amikor egy beteg szándékosan hagy ki hosszabb-rövidebb időt a gyógyszerszedésben. Sokan a vitaminokat és az immunerősítőket rendkívül pontosan vásárolják, míg a krónikus betegségekre való gyógyszert csak időszakosan.

A krónikus betegségek kezelésével kapcsolatban egyre többet beszélünk arról - a Medical Tribune Közös nevezőn címmel két konferenciát is szervezett a témában -, a betegek jelentős része nem szedi úgy a gyógyszerét, gyógyszereit, hogy azok ki tudják fejteni a tőlük elvárt hatást. Abban minden szakértő egyetért, hogy a felírt és be nem szedett gyógyszer a legdrágább a társadalom számára, mert a rosszul vagy hiányosan megvalósított kezelés elmaradt hasznot, el nem ért egészségértéket jelent. Ezt felismerve a kutatók már két évtizede vizsgálják a betegek gyógyszerszedési szokásait, és igyekeznek olyan megoldásokat kidolgozni, amelyek révén javítani lehet a gyógyszerszedési mutatókat az egyén és a társadalom szintjén is.

A GfK Hungária a magyar háztartások gyógyszervásárlási szokásait vizsgálva több - ahogyan a cég sajtóközleménye fogalmaz - érdekességre is felhívja a figyelmet:

Gyógyszerszabadságolás és vitamin az állandó gyógyszerek helyett

A nemzetközi szakirodalomban leírt „drug holiday”, amikor egy beteg szándékosan hagy ki hosszabb-rövidebb időt a gyógyszerszedésben, nálunk is megfigyelhető. Az egyik ilyen jellemző „gyógyszer-szabadságolási” idény a karácsony és szilveszter időszaka, amikor a krónikus gyógyszerek szedését többen felfüggesztik, akár egy-két hónapra is. A másik szezonális „gyógyszerszabadság” időszaka a nyár. Ilyenkor a pihenés és ellazulás a gyógyszerszedésbeli kötelezettségektől való megszabadulást is jelenti sokaknak.

Emellett gyakori gyógyszerszedési minta az is, hogy az egyszerre több gyógyszert szedők csak az egyik készítményt szedik pontosan és rendszeresen, a másikat pedig csak időszakonként, akár hónapokat is kihagyva.

Az is gyakori minta, amikor a vitamint vagy az immunerősítőt rendkívül pontosan időzítve vásárolja és szedi egy beteg, míg a krónikus betegségre való gyógyszerét csak időszakonként. Csupán felét, harmadát veszi be annak, mint amennyit szednie kellene az előnyös hatás elérése érdekében. Ehhez hasonló egészségfogyasztási viselkedést mutat, amikor egy beteg az alacsony áru generikus gyógyszereket vásárolja azért, hogy a prémium kategóriába tartozó multivitaminját is meg tudja vásárolni.

Rendszeresen változó gyógyszerek és hatóanyagok

Furcsa jelenségek is felfedezhetőek a gyógyszerszedési mintákban. Ilyen, amikor a beteg tartósan szed több gyógyszert a krónikus betegségeire, majd az egyik hónapban egy másik hatóanyagú gyógyszert vásárol az eredetileg használt helyett. Később visszaáll a régi gyógyszerére, és azt vásárolja rendszeresen tovább. Bizonyos gyógyszerekből sok beteg csak egyetlen egyet vált ki. Ez leggyakrabban a koleszterincsökkentőkkel fordul elő.

A betegek elköteleződését az is nagymértékben megnehezíti, ha rendszeresen változnak a felírt gyógyszerei. Tipikus minta, amikor egyetlen év alatt egy három-négy gyógyszert tartalmazó kezelés lépésről lépésre teljesen lecserélődik, közben akár egy rövid átmeneti gyógyszerhasználattal. A betegek együttműködését az is próbára teszi, amikor negyedévente kell gyógyszert váltaniuk. Leggyakrabban ez is a koleszterincsökkentőknél fordul elő, így a beteg újabb és újabb hatóanyagokat szed három-, négyhavonta.

„Ezek a megfigyelések is alátámasztják azokat a korábbi tapasztalatainkat, mely szerint a receptköteles gyógyszerek hasznáról a betegek rendszerint nagyon keveset tudnak, és meggyőződés nélkül veszik át a recepteket az orvosuktól” - mondta dr. Lantos Zoltán a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés