hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

 

Gyakrabban alakulnak ki cukorbetegséggel összefüggő komorbiditások a férfiaknál

A Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban május 16-án jelent meg a University of Sidney kutatóinak cikke, amelyben cukorbetegek körében a nemek közötti különbségeket vizsgálták a mikro- és makrovaszkuláris szövődmények, társbetegségek kialakulásának tekintetében. 

A cukorbetegség világszerte egyformán elterjedt a nők és a férfiak körében; a cukorbetegséggel kapcsolatos társbetegségek nemek közötti egyenlőtlenségeiről azonban ellentmondásos információk állnak rendelkezésre. A cukorbetegség számos mikro- és makrovaszkuláris szövődményt okoz, többek között látásvesztést, végtagamputációt, veseelégtelenséget, szívinfarktust és stroke-ot.

Jelenlegi ismereteink szerint a cukorbeteg férfiak nagyobb valószínűséggel kapnak szív- és érrendszeri betegséget, mint a nők, a mikrovaszkuláris szövődmények tekintetében azonban minimális adat áll rendelkezésre a nemi különbségek alátámasztására.

Ismert, hogy a cukorbetegség fennállásának egyre hosszabb időtartama növeli a szövődmények kockázatát, de a diabétesz időtartamának a szövődmények nemek közötti egyenlőtlenségekre gyakorolt hatásáról korlátozott számú kutatás áll rendelkezésre.

A mostani prospektív kohorszvizsgálatban a kutatók a cukorbetegek körében az érrendszeri szövődmények nemek szerinti különbségeit vizsgálták. Azt is értékelték, hogy a cukorbetegség időtartama befolyásolta-e a feltárt egyenlőtlenségeket. A vizsgálati mintába több mint 25 ezer 45 éves vagy annál idősebb cukorbeteg (57% férfi) került be. A résztvevőket a Services Australia Medicare adatbázisából választották ki 2005 és 2009 között, kizárva azokat, akiknek a kórtörténetében már eleve cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények szerepeltek. A kutatók a kórházi kezelési adatok és az egészségügyi ellátási igénylőlapok segítségével azonosították az újonnan jelentkező szív- és érrendszeri betegségeket (CVD), valamint az alsó végtagi, vese- és szemet érintő szövődményeket.

A kutatók többváltozós Cox-regressziós modellezéssel generálták az elemzéshez a korrigált veszélyességi arányokat (aHR; adjusted Hazard Ratio). A vizsgálat változói szociodemográfiai, egészségügyi és életmódbeli szempontokat is tartalmaztak (életkor, társadalmi-gazdasági státusz, jövedelem, iskolai végzettség, beszélt nyelvek, magán-egészségbiztosítás, nemzetiség, testtömegindex /BMI/, fizikai aktivitás, zöldség- és gyümölcsfogyasztás, dohányzás, cukorbetegség a családi anamnézisben). A szív- és érrendszeri szövődmények közé tartozott a tranziens iszkémiás roham (TIA), az iszkémiás szívbetegség, a szívelégtelenség, a stroke és a kardiomiopátia. A szemproblémák közé a szürkehályogot és a diabéteszes retinopátiát vonták be. Az alsó végtagot érintő diabéteszes szövődmények közé tartoztak a fekélyek, a perifériás neuropátia, a Charcot láb, a cellulitis, a perifériás érbetegségek, a csontvelőgyulladás és a végtagamputációk. A veseproblémák közé sorolták az akut veseelégtelenséget, a krónikus vesebetegséget, a dialízist és a vesetranszplantációt.

A férfiaknál nagyobb valószínűséggel fordultak elő szív- és érrendszeri problémák (aHR, 1,5), alsó végtagi szövődmények (aHR, 1,5) és veseproblémák (aHR, 1,6), valamint a szemmel kapcsolatos cukorbetegség szövődményei (aHR, 1,1), mint a nőknél. Tíz évnél hosszabb ideje fennálló cukorbetegség esetén a férfiak 57%-ának, 44%-ának, 35%-ának és 25%-ánál alakultak ki retinális, szív- és érrendszeri, vese- és alsó végtagi problémák, míg a nők 61%-ának, 31%-ának, 25%-ának és 18%-ának alakultak ki ugyanezen problémái. A cukorbetegség időtartama (tíz évnél rövidebb, illetve tíz év vagy annál hosszabb) nem befolyásolta jelentősen a cukorbetegség szövődményeinek nemi alapú eltéréseit.

A férfiaknál magasabb volt a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) szövődményeinek aránya 1000 betegévre vetítve, mint a nőknél (43 vs. 30). Mindkét nemnél hasonló szemészeti szövődmények fordultak elő, bár a férfiaknál alacsonyabb volt a szürkehályogműtét kockázata (aHR, 0,9), de magasabb a diabéteszes retinopátia kockázata (10 vs. 9 1000 betegévre vetítve; aHR, 1,1). Tíz év elteltével a szemészeti szövődmények kumulatív előfordulása férfiaknál 57%, nőknél 61% volt – ez volt az egyetlen olyan kategória, amelyben a nőknél volt magasabb a gyakoriság.

A férfiaknál 1,5-szer nagyobb valószínűséggel fordult elő bármely alsó végtagi szövődmény, valamint csontvelőgyulladás és amputáció, mint a nőknél. A férfiaknál az alsó végtagi szövődmények kumulatív előfordulási gyakorisága a cukorbetegség 10. évében magasabb volt (25%), mint a nőknél (18%). A férfiaknál magasabb volt a vesekomplikációk előfordulási aránya, mint a nőknél (36 vs. 26/1000-re), és a kockázat is 1,6-szor magasabb volt (aHR, 1,6).

További, nagyobb mintanagyságú vizsgálatok, valamint az olyan zavaró tényezők, mint a lipidprofil, a glikémiás kontroll érdekében végzett kezelés, vérnyomáscsökkentő kezelések és az alkalmazott gyógyszerek figyelembevételével végzett kiigazítások növelhetik a nemi különbségek és a mögöttes folyamatok ismeretét, lehetővé téve az eddigieknél célzottabb terápiák kifejlesztését.

Jason Taix képe a Pixabay-en
Jason Taix képe a Pixabay-en
 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Men face greater risk of cardiovascular and kidney issues due to diabetes, study shows

Sex differences in risk of incident microvascular and macrovascular complications: a population-based data-linkage study among 25 713 people with diabetes

 

Irodalmi hivatkozás:

Gibson AA, Cox E, Schneuer FJ, et al. (2024) Sex differences in risk of incident microvascular and macrovascular complications: a population-based data-linkage study among 25 713 people with diabetes. J Epidemiol Community Health 2024;0:1–8. doi: 10.1136/jech-2023-221759.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink