2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gulyás Gergely: Félmillió vakcinát kell pótolnia a kormánynak

Az Európai Unió leállította a Janssen Covid-vakcinájának szállítását, ezért „a kormány mindenkivel tárgyal” a kieső dózisok pótlására – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Bár a beoltottak száma szerdán meghaladta a 3 millió 90 ezret, és folyamatosan nő a koronavírus elleni vakcinára regisztrálók száma is, hiszen több mint 4 millió 216 ezren jelezték, hogy igényt tartanak az immunizálásra, a kormány oltásösztönző kampányt indít „Az oltás életet ment” jelmondattal, amellyel óriásplakátokon és tévéreklámokban találkozhat majd a közönség – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Beszámolt arról is, hogy Magyarország olt a leggyorsabban az unióban, azonban az oltási programot hátráltatja, hogy a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül most a Janssen nem érkezik, ezért a kormány „mindenkivel tárgyalásokat folytat” a kieső félmillió adag pótlására – jelezte Gulyás Gergely. Elmondta azt is, hogy a kormány célja, hogy 60 százalék feletti átoltottsággal elérjük a társadalmi immunitást, a tervek szerint ez május végéig megvalósul, bár a múlt heti oltásszámot nem fogjuk tudni tartani, mert az uniós vakcinák lassan érkeznek.

Naponta 50-100 ezer fővel nő a regisztráltak száma, ami a politikus szerint azt jelzi, hogy folyamatosan nő az oltási hajlandóság. A regisztrációs gyakorlatot egyébként továbbra is fenntartja a kormány, hiszen az oltás felvétele nem kötelező, ezért csak ily módon tudják szervezni a vakcinációt. A háziorvosok immár a regisztráltak teljes listáját megkapják, amely alapján praxisukban maguk dönthetnek arról, hogy egészségi állapota szerint mely pácienseik mikor kapják meg az oltóanyagot. „A háziorvosok bölcsességében bízunk, nagytöbbségük eddig is kiválóan megoldotta a feladatot” – fogalmazott a miniszter.

Mindössze a beoltottak egy százaléka betegszik meg az immunizálást követően, 99 százalékuk pedig „teljesen védett”, úgy tűnik, a vakcinák még annál is hatékonyabbak, mint amit a gyártók állítottak róluk – mondta Gulyás Gergely a magyar hatóságok vizsgálataira és statisztikáira hivatkozva. Kijelentette azt is, hogy hatékonyságban az oltóanyagok között nincs különbség. Az ezzel kapcsolatban felmerülő kétségek hátterében üzleti érdekek húzódnak – jelentette ki. Hozzátette azt is. „piszkos üzleti érdekek kiszolgálójává válik az újságíró”, amikor megkérdőjelezi a vakcinák hatékonyságát és biztonságosságát, hiszen a magyar hatóságok csak a szigorú kritériumoknak megfelelő oltóanyagot engedélyeznek. Az AstraZeneca vagy a Sinopharm oltóanyaga semmivel nem rosszabbak, mint a Pfizeré, sőt, a kínai készítmény a második oltás után jobb védelmet biztosít – szögezte le a miniszter, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta, nincs szükség harmadik dózisra a kínai vakcinából. (Egyébként létezik a a minsizter szavait részben igazoló metaanalízis.)

Megnyugtatta az érdeklődőket afelől is, hogy időben megérkezik a Szputnyik V most még késlekedő második dózisa is, és nem kell kitolni az erre várakozóknál a 21 napos beadási határidőt. Ám – jegyezte meg – annak sem lenne negatív következménye, ha 25 vagy 30 napra kapnák meg az érintettek a második adagot. Nem vizsgálják annak lehetőségét sem, hogy az AstraZeneca második dózisát másik készítménnyel helyettesítsék, mert az OGYÉI véleménye is az, hogy az oltóanyag kiváló.

Az életmentő kezeléseket nem függesztettek fel, zajlanak az onkológiai terápiák, ezek nem szenvedhetnek késedelmet. Helyenként, ahol a Covid-ellátás miatt a leterheltség ezt indokolta, szüneteltetik a szűrővizsgálatokat – válaszolt újabb kérdésre a miniszter.

A kormányülésről szóló összefoglalójában Gulyás Gergely megismételte, amit Orbán Viktor miniszterelnök tegnap délután jelentett be a Facebook-oldalán, azaz, hogy a felső tagozatos általános iskolásoknak május 10-ig marad az online oktatás, ha pedig a beoltottak száma eléri 3,5 milliót, kinyithatnak a teraszok.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés