hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gulyás: felelőtlen a kamara felhívása a többletmunka felmondására

Járványügyi készültség időszakában különös felelősség hárul az orvosokra a betegekkel szemben – hangzott el a Kormányinfón a Magyar Orvosi Kamara többletmunka-felmondási akciójával kapcsolatban.

Pozitívan értékelte a Magyra Orvosi Kamarával az eddigi egyeztetéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ám a csütörtöki Kormányinfón azt is elmondta, felelőtlenségnek tartja, hogy a MOK az önként vállalt többletmunka és az ügyeleti szerződések felmondására buzdítja a tagságot annak érdekében, hogy érvényt szerezzenek a bérköveteléseknek. Mint fogalmazott, a felmondások letétbehelyezése még akkor is megkérdőjelezhető morálisan, ha arról tavaly ősszel – akár jogosan – határozott a kamara küldöttközgyűlése. A járványügyi készültség időszakában különös felelősség hárul az orvosokra a betegekkel szemben – jelentette ki a kabinetminiszter.

A hazánkba érkező mintegy 16 ezer lélegeztetőgép túlnyomó többsége invazív kezelésre alkalmas – válaszolt újságírói kérdésre Gulyás Gergely, ám hozzátette, a korábbi orvosi vélemények szerint a non-invazív készülékek is megfelelnek a Covid-19 betegek ellátására. Az invazív lélegeztetésre használható gépek piacképesebbek, így most, amikor a megbetegedések száma világszerte rekordokat dönt, a hazai felesleget – itthon kilencezer készülékre van szükség – jó eséllyel értékesíteni tudja a magyar állam. A lélegeztetőgépekre 300 milliárd forintot költöttek el, ám a végső elszámolásnál nem a nyereség a legfőbb mérce – fogalmazott a miniszter. Elismerte, hogy a gépek tömeges érkezésekor voltak olyanok, amelyek alkalmatlanok voltak a használatra, ezek esetében szavatosságot érvényesítettek, más készülékeket viszont – az ellenőrzést végző orvosok és műszaki szakemberek véleménye alapján – némi szereléssel alkalmassá lehetett tenni a használatra.

Az egészségügyi szakemberek többségének meggyőződése, hogy Magyarországon az orvosok létszáma elegendő, ám ez nem változtat azon a jogos kritikán, hogy vannak szakterületek, ahol a kelleténél kevesebben vannak az orvosok. Ekként reagált a miniszter arra a felvetésre, hogy bár lélegztetőgép immár van elegendő, ám az annak kezelésében kompetens aneszteziológus kevés. Bár az aneszteziológiusi végzettség nagy segítség a készülékek alkalmazásánál, de amikor életet kell menteni, más szakorvosok, vagy akár a védőnők is tudják kezelni ezeket a gépeket – folytatta Gulyás Gergely. Hozzátette azt is, hogy a kormány célja, hogy minden külföldön szolgálatot teljesítő magyar szakember érezze úgy, hogy érdemes hazajönnie, még akkor is, ha a fizetések között van különbség.

A minap Kásler Miklósnál, az emberi erőforrások miniszterénél tett látogatást a kabinetminiszter, amiről az Emmi vezetője szűkszavúan számolt be hivatalos Facebook-oldalán. Gulyás Gergely sem volt sokkal bőbeszédűbb, amikor arról faggatták, miről folyt a diskurzus; mindössze annyit válaszolt: aktuális politikai kérdésekről. Arra a felvetésre, tervezik-e, hogy az egészségügyért felelős államtitkárságot a Belügyminisztérium hatásköre alá rendelik, a miniszter azt mondta, ilyen terv nincs napirenden.

Arra a kérdésre, hogy várhatóan egész nyáron fenntartják-e a maszkviselési kötelezettséget, a miniszter úgy reflektált, erről az operatív törzs dönt, amely heti rendszerességgel ülésezik, ám elhamarkodott intézkedéseket nem szeretne hozni a kormány.

A jövő évi költségvetés tervezetének módosítását és annak elfogadását megelőző utolsó ülését tartotta a kormány – fogalmazott Gulyás Gergely, aki elmondta azt is, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzset azzal a céllal hozták létre, hogy ellenőrizze a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek végrehajtását, tegyen javaslatokat szükséges beavatkozásokra, valamint a vállalkozások tevékenységét korlátozó szabályok leépítésére. A miniszter megemlítette, hogy 2021. július 1-jétől jelentősen emelkedik a csecsemőgondozási díj, amely mentes lesz a személyi jövedelemadótól és a tb-járuléktól, így egy korábban nettó 230 ezer forintot kereső édesanya bevétele az első hat hónapban 297 ezer forintra emelkedik.

Idén nem változnak a KATA szabályai, ám a kormány – megfogadva az iparkamara és más gazdasági szereplők javaslatait – lépéseket tesz a visszaélések megszüntetése érdekében, hiszen jelenleg a kisvállalkozóknak adott kedvezménnyel a nagyvállalkozók élnek vissza.

A koronavírus-járvány második hullámra készül az ország, ennek jegyében tartják meg a legújabb nemzeti konzultációt – zárta a bejelentések sorát a csütörtöki kormányinfón a kabinetminiszter.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink