hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Gulyás: A további béremelések mellett a hálapénzről is beszélni kell

A magyarországi egészségügyi rendszer egységessége különösen előnyös válsághelyzetben, mondta Gulyás Gergely a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a koronavírus-járvány okozta válság kezelésének egy másik fontos tapasztalata, hogy az egységes egészségügyi készletkezelésre szükség van, ehhez kellett a kórházparancsnoki rendszer. Hozzátette: ilyen helyzetben a tárcák közötti koordinációra is szükség van, erre megfelelő keretet nyújtott az operatív törzs.

Kitért arra is, a kormány az elmúlt 9 évben sokkal nagyobb mértékben emelte a béreket az egészségügyben, mint más munkakörökben. Ugyanakkor Nyugat-Európához képest még mindig van elmaradás ezen a területen, ezért további emelésekre van szükség. Hozzáfűzte, hogy az orvosi kamara felvetése alapján a további béremelések mellett a hálapénzt meg kell szüntetni, erről is beszélni kell.

Rámutatott, nyilvánvaló, hogy a rendkívüli jogrendnek az a sajátossága, hogy a kormány képes törvényeket alkotni, törvényi szabályoktól eltérhet kormányrendelettel, illetve az alapvető jogok is korlátozhatóak, mint például a kijárási tilalom bevezetésekor. "Ezek az eszközök megszűntek, ami maradt az egy járványügyi készültség, ami szerintem mindenki által könnyen belátható módon indokolt, hiszen a vírus ma is velünk van" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, amíg nincs vakcina a vírus ellen, addig mindenkinek közös érdeke, hogy a készültség fennmaradjon.

Kitért arra is, miközben a magyar járványügyi védekezés az egyik legsikeresebbnek számít Európában, az itteni áldozatok közül majdnem minden tizedik a Pesti úti idősek otthonában hunyt el. Ezért volt indokolt a hatósági vizsgálat, amely megállapította a fenntartó, a fővárosi önkormányzat felelősségét. Az ügyben a bíróság mond majd ítéletet.

*

Bár Magyarországon lezajlott a koronavírus-járvány első szakasza, nem szabad hátradőlni, mert továbbra is jelen van a kórokozó, tart a világjárvány - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A tisztifőorvos hangsúlyozta, Magyarországon a nagyon sikeres járványkezelésnek köszönhetően a többi országgal összehasonlítva viszonylag kevés megbetegedés és haláleset volt a koronavírus miatt. Ugyanakkor a vírus nem tűnt el az országból, hiszen még kórházban is ápolnak koronavírusos betegeket.

"Nagyon ébernek kell maradnunk, pontosan követnünk a változásokat, főképpen a nyitással és a felszabadító járványügyi intézkedésekkel" - hangsúlyozta. Az úgynevezett járványügyi egység feladata ezért éppen az lesz, hogy azonnal reagáljon, ha szükséges. Az egységben népegészségügyi szakemberek, illetve a rendvédelmi szervek, az Állami Egészségügyi Központ, valamint a mentőszolgálat, a kórházparancsnoki rendszerben dolgozók és a fertőtlenítéseket végző honvédek vesznek részt, mondta.

Müller Cecília reményét fejezte ki, hogy az egység bevetésére nem lesz szükség, ugyanakkor - jegyezte meg - még nincs se vakcina, se célzott terápia, amellyel mindenkit meg lehet gyógyítani. Ebben a helyzetben maradnak a "klasszikus" járványügyi intézkedések.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Magyarországon "tiszteletreméltó" és fegyelmezett kultúra alakult ki a járványügyi szabályok betartása terén, ami hozzájárul a sikeres védekezéshez. Úgy érzi, és ezért hálás is, hogy sikerült együttműködést kialakítani a járvány elleni védekezés irányítói és a lakosság között. "Csak így, együtt tudtuk ezt a teljesítményt nyújtani" - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink