hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Gulyás: A főváros is támogathatná az egészségügyi fejlesztéseket!

Összehívják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát a budapesti egészségügyi fejlesztések ügyében – jelentette be Gulyás Gergely a 149. Kormányinfón.

Bár a Fővárosi Közgyűlés semmilyen formában nem támogatja a Dél-Budai Centrumkórház megépítést, a kormány a jövő évi költségvetésben biztosítja az Egészséges Budapest program (EBP) folytatásához szükséges forrásokat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: Karácsony Gergely főpolgármester kívánságának megfelelően jövő héten összehívja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, ahol tárgyalni fognak a főpolgármesteri javaslatairól. A miniszter azt is elmondta, személyesen is mindent elkövet annak érdekében, hogy meggyőzze Karácsonyt arról, hogy ne vétózza a szuperkórház építését.

Háromszázmilliárd forintos költségvetéséből Budapest is hozzájárulhatna a fővárosi egészségügyi fejlesztésekhez – jegyezte meg Gulyás Gergely. Emlékeztetett: tegnap az ellenzéki többség elutasította a fővárosi Fidesz frakció javaslatát, amely alapján 10 milliárd forinttal támogathatták volna az egészségügyet.

Ha rendelkezésre állnak az infrastrukturális és személyi feltételek, valamint orvosszakmailag is indokolt, hogy új CT berendezést telepítsenek valamely kerület járóbeteg-szakellátójához, a kormány nyitott az ezzel kapcsolatos egyeztetésekre. A beruházásokhoz szükséges források akár a főváros, akár az EBP költségvetésében rendelkezésre állnak – mondta a miniszter.

Több pénz jutott az E. Alapnak, ígéret sem a beszállítóknak

Idén 34 milliárd forinttal emelik az E. Alap költségvetését – jelentette be ismét a kormány korábbi döntését a miniszter. A többletforrást a gyógyszerárak, és ritka betegségekben szenvedő betegek támogatására fordítják – jelentette be Gulyás Gergely, aki emlékeztetett arra, hogy a két SMA-s kisfiú kezeléséhez a nyilvánosságtól kértek segítséget a szülők, a bővítés azt szolgálja, hogy ilyen esetekben az egészségbiztosító is tudjon támogatást nyújtani.

Egyelőre vizsgálják, miért alakult ki az adósságállomány – így reflektált a kabinetminiszter arra a kérdésre, ki fizeti ki a kórházi beszállítókat? (A szakmai szervezetek Orbán Viktorhoz fordultak levélben. A Szerk.) Gulyás azt ugyan elismerte, hogy az egészségügy finanszírozásra akkor van rendben, ha nem alakul ki adósság, és a kórházak kijönnek az éves költségvetésükből, ám szerinte minden esetben vizsgálni kell a menedzsmentek felelősségét is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 149. Kormányinfón (Fotó: MedicalOnline)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 149. Kormányinfón (Fotó: MedicalOnline)

Nem született olyan döntés, amely kivenné a felújítandó fővárosi intézmények sorából a Péterfy Sándor utcai Kórházat – cáfolta kérdésre a kabinetminiszter azt az értesülést, amelyet Niedermüller Péter, a VIII. kerület új polgármestere jelentett be egy minapi sajtótájékoztatón.

Igazságos a tb-törvény módosítása

Az adófizető közösség valamennyi tagjának jogos elvárását teljesítette a kormány a társadalombiztosítási törvény módosításával, amely kimondja, hogy megszűnik a három hónapnál régebben nem fizetők jogviszonya – reflektált az ezzel kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely. Elmondta azt is, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) úgy nyilatkozott, mindenkit időben értesíteni fog arról, hogy lejár a jogosultsága az ellátások igénybevételére.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés