hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Orbánnal leveleznek a kórházi beszállítók

A csőd árnyékába került kórházi beszállítókat képviselő szervezetek végső elkeseredésükben Orbán Viktorhoz fordultak – értesült a Napi.hu.

November végén még mindig nem tudni, vajon az állam kifizeti-e, és ha igen milyen keretek között a kórházak adósságát, miközben a 64 milliárdos tartozásállomány egyre nyomasztóbb helyzetbe hozza a kórházi beszállítókat. A cégeket képviselő négy szervezet – ETOSZ, (Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete), Orvostechnikai Szövetség, MediKlaszter, HIVDA – a helyzet rendezése érdekében levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz az intézkedését kérve, hogy még idén hozzájussanak lejárt követeléseik összegéhez.

A szakszövetségek szerint az adósságnövekedés dinamikája alapján biztosra vehető, hogy kormányzati beavatkozás nélkül a tartozások volumene év végére meghaladná a 70 milliárd forintot. Ilyen mértékű adósságállománnyal már öt éve nem szembesültek a kórházak és beszállítóik – írják a levélben a Napi.hu szerint.

A kimagasló volumenű adósságállomány már a közepesen tőkeerős beszállítók számára is működési kockázatot jelent, a mikro-, kis-, és közepes vállalkozásokat pedig rövidesen csődbe viheti. A kifizetésekkel kapcsolatos bizonytalanság ezáltal a betegellátásban is zavarokhoz vezethet, továbbá nemzetközi versenyhátrányt okoz a kormány által kiemelten támogatott hazai egészségipar számára – hangsúlyozzák a beszállítókat képviselő szervezetek.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink