hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Gratulálunk!

  Négy évig készültek rá, és október 18-án a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Centrumának szívsebészei közel 6 óra alatt sikeresen végrehajtották Magyarországon az első gyermekszívátültetést. Dr. Szatmári András, a gyermekszívközpont vezetője szerint hazánkban szívfejlődési rendellenességek miatt évente öt-tíz gyermek esetében kellene ezt a műtéti technikát alkalmazniuk. Az átültetést végző dr. Ablonczy László gyermekszívsebész ismeretei szerint Berlinben, Európa legjobb és legnagyobb forgalmú transzplantációs központjában 70-80 szívátültetést végeznek évente, ebből 15-20-at gyermekeken. Európában mindössze 5 központ képes erre az operációra, a magyar centrum ehhez a körhöz zárkózott most fel.
  A gyermekszív-átültetés mellett a „műszív”-program bevezetése a központ egyik legfőbb célja. A beültethető keringéstámogató eszköz nemcsak arra alkalmas, hogy a tervezett transzplantációig a beteg életben maradjon, de például vírusfertőzést követően ha a szívizom regenerálódik, a „műszív” eltávolíthatóvá válik, és a gyermek meggyógyulhat szívtranszplantáció nélkül is. A centrum öt munkatársa pillanatnyilag is a berlini központban tanulja e technikát.
   Egyelőre még nem tudni, hogy hány keringéstámogató beszerzésére lesz szükség, az azonban tény, hogy egy ilyen eszköz 60-100 millió forintba kerül. Ám a beruházás hosszú távon megtérül, hiszen gyermek- és felnőttkori műtétekhez egyaránt használható. Horváth Ágnes miniszter ígéretet tett arra, hogy 2008-ban európai uniós támogatásból a szaktárca forrást biztosít keringéstámogató eszközök vásárlására és a tevékenység finanszírozására.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés