hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A gázszolgáltatástól az alvásterápiáig

Gondoskodás szenvedéllyel

Bár ezt még kevesen tudják, a Linde nem csak gázszolgáltató. Számos újdonsággal szolgálhat a kórházi gázhálózat-kiépítés, -üzemeltetés és az idehaza még elhanyagoltnak nevezhető gázterápiák terén éppen úgy, mint az alvásdiagnosztikában és -terápiában vagy a betegek otthoni tartós oxigénellátásában. Hegedüs Ákossal, a Linde Gáz Magyarország Zrt. egészségügyi üzletágának igazgatójával beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkek

Ha valaki ápolt már családtagot otthon valamilyen légzőszervi megbetegedés miatt, bizonyára hallotta a Linde Gáz nevet. Az utóbbi időben azonban valószínűleg már nem csak az otthoni tartós oxigénterápiára szorulók ismerik önöket – köszönhetően a Mozdulj oxigénnel! című kisfilmnek, amely Magyarország legkülönlegesebb kórusát mutatta be. Énekelni tanították azokat a tüdőbetegeket, akik közül sokan csak oxigénpótlással képesek élni. Miért vállalták e kampány fő támogatói szerepét?

Magyarországon viszonylag gyerekcipőben járnak még az otthoni terápiák. Sokan azt hiszik, ha valaki ágyhoz kötött beteg, annak nincs más lehetősége, mint az ágy melletti oxigénpalack és néhány gyógyszeres kezelés. Innen indult a gondolkodás a szakmával: hozzunk létre olyan attrakciót, ha úgy tetszik, mutatványt, ahol a betegek, a szolgáltató és az egészségügyben dolgozók együtt meg tudják mutatni, hogy igenis vannak lehetőségek a tüdőbetegek és légzési nehézségekkel élők minőségi rehabilitációjára, s ezek Magyarországon is elérhetők, megfizethetők.

Milyen lehetőségekről van szó?

Vannak mobil eszközök, például mobil oxigénkoncentrátorok; olyan megoldások, amik nem kötik ágyhoz a beteget. Úgy gondoljuk, gondoskodni csak szenvedéllyel lehet a betegekről, az intézményekről – ez üzletágunk mottója, és ezt komolyan is gondoljuk. Nálunk még gáz nélkül nem maradt egy kórház és egy beteg sem – ha kellett, akkor hajnalban vittük, ha kellett, a katasztrófavédelem segített, hogy célba érjünk a szállítmánnyal. Sokan mondják, nem lehet úgy működni, hogy a beteg a legfontosabb. Én meg úgy gondolom, el lehet adni mindent, de közben a beteget kell szolgálni. A betegekkel kapcsolatban persze nehéz szenvedélyről beszélni, hiszen nem mondhatjuk azt, mennyire jó, ha több oxigént kell adni több tüdőbetegnek. Csakhogy világszerte egyre többen halnak meg COPD-ben, egyre több a beteg, a témával tehát foglalkozni kell…

Mennyire elhanyagolt ez a terület?

Az innovatív, betegközpontú megoldások szempontjából egész Magyarország elhanyagolt, s ennek nem a pénz az akadálya. Van egyfajta szakemberego is Magyarországon, ami kevéssé engedi az új dolgok megismerését, illetve kevés olyan fórum létezik, ahol a betegeken túl a szakdolgozók, orvosok, hozzátartozók is megismerhetik azon, többnyire műszaki megoldásokat, mellyel az életminőséget is lehet javítani. A társadalmi kampányt az oxigénnel indítottuk, de hangsúlyozni szeretném, hogy bár a Lindét mindenki úgy ismeri Magyarországon, hogy az egy gázcég, számos más területen is nyújtunk szolgáltatásokat.

Tavaly ősszel beléptek például az alvásdiagnosztika és az alvásterápia területére is.

Így van. Német multinacionális vállalatként a gáz az alaptevékenységünk. Gyártunk orvosi gázokat, oxigént, altatógázt – mindent, amire a betegeknek szükségük lehet. Az utóbbi években azonban felismertük: azon túl, hogy odamegyünk a kórházakba és átadjuk a gyógyszert, azzal is foglalkoznunk kell, miként jut el a gáz a tartályból vagy a palackból a betegig. Elindult ezért egy teljesen független, új tevékenység, a gázhálózat-kivitelezés: ma már a kórházi felújítások, átalakítások és építések esetén az orvostechnológiai tervezőkkel, műszaki vezetőkkel együtt gondolkodunk azon, hogyan lehetne a legjobb megoldást nyújtani az intézményeknek. A kompresszorközpontoktól kezdve az ágylámpasávokon és statívokon át a különböző oxigén és vákuum medikai eszközökig szinte mindennel foglalkozunk. Komplex szolgáltatói irányba léptünk tovább, amelyben benne van a műszaki támogatás, a gázhálózat-kivitelezés és a karbantartás, illetve üzemeltetés is. E területeken kívül foglalkozunk az otthoni betegellátás fejlesztésével is, ami ugyancsak gyerekcipőben jár Magyarországon. Mivel az oxigén biztosításával az otthoni ellátásban az egyik legnagyobb szolgáltató vagyunk, e terület logisztikájára, call-centerére, tudására és tapasztalatára építve az alvásterápia területén is megjelenhettünk.

Önök a piacon egyedülálló módon arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a rászorulók bérelhessék ezeket a berendezéseket. Milyen eszközökről van szó, mennyibe kerül ezek használata az érintetteknek, s miként juthatnak hozzájuk?

Hazánkban az alvászavarok előszűrése gyakorlatilag nem létezik. Első körben ezért abban kell előrelépni, hogy legyenek poligráfos előszűrések. A készüléket foglalkozás-egészségügyi szakemberek, háziorvosok, pulmonológusok, neurológusok, fül-orr-gégészek tudják kiadni a betegeknek, hogy a páciensek otthonában, alvás alatt ezek az előszűrések megtörténhessenek. Ezáltal csökkenthető az alváslaborok leterheltsége is, jelenleg ugyanis négy-öt hónapos a várólista. Egyéves tapasztalataink alapján azt kell mondjam, sokan el sem mennek az alváslaborba, mert tudják, hogy később nem tudják majd megvenni azt az alvásterápiás eszközt, amire szükségük lenne. A diagnosztika területén bemutatott poligráf és mobil poliszomnográf nemcsak a legmodernebb megoldások, de ár-érték arányban a legjobbak az országban, melyekhez tudunk részletfizetési és némelyikhez bérleti konstrukciót is biztosítani. A terápiás eszközök ára 100 ezertől 500 ezer forintig terjed még az egészségbiztosító támogatása mellett is. Ebből kiindulva jutottunk el oda, hogy bérbe adjuk ezeket; a betegek havi 4000–12 000 forintért juthatnak hozzá az eszközökhöz, amelyek mellé maszkot is adunk. Természetesen országos szállítási és szervizelési megoldásunk is rendelkezésre áll.

Önök nemcsak a diagnosztikában és a terápiában vállalnak szerepet, hanem a kutatásokban is. Milyen ígéretes elképzeléseket támogat a Linde egészségügyi üzletága?

Új tevékenységünk Magyarországon a gázterápia, ami ebbe a körbe sorolható. Non-invazív eljárásokról van szó, melyek Magyarországon még nem eléggé ismertek, s egyelőre nem is finanszírozottak. Ezek közé tartozik a nitrogén-monoxid-terápia, amit jelenleg csak szívtranszplantáció perioperatív szakaszában, műszívkezeléshez és a koraszülöttek intenzív ellátásában használnak. A másik ilyen terápia az éber szedációs fájdalomcsillapítás, amit Nyugat-Európában elsősorban szülészetben, fogászatban vagy kolonoszkópiás beavatkozások esetén alkalmaznak aneszteziológus bevonása nélkül annak érdekében, hogy a betegeknek ne csak a fájdalmát csillapítsuk, hanem elégedetten, mosolyogva távozzanak a rendelőből egy-egy megterhelő beavatkozás után.

További információ:

www.linde-healthcare.hu

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés