hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gerébék szerint elfogult a kiegészítő orvosszakértői vélemény

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és négy vádlott-társa szerint elfogult és súlyos tévedéseket tartalmaz az a kiegészítő szakértői vélemény, amely a 2003-ban általuk levezetett ikerszülés kapcsán készült.

Közös álláspontjukat Geréb Ágnes olvasta fel a Fővárosi Bíróságon (FB) tartott keddi tárgyaláson.

A 2003-ban történt ikerszülésnél a második gyermek nem lélegzett, amikor világra jött. Próbálták a helyszínen újraéleszteni, de nem sikerült. Ezt követően újszülöttmentő szállította kórházba. A gyermek súlyos agykárosodást szenvedett és fél éven belül a kórházban meghalt.

A bíróság által elrendelt kiegészítő szakértői véleményt Balogh László ismertette, aki egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a burokrepesztés későn történt meg, azt az első gyermek megszületése után azonnal el kellett volna végezni. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy az ikerszülés önmagában olyan veszélyforrásokat rejt magában, amelyre ez esetben nem voltak felkészülve.

Geréb Ágnes azt mondta, hogy az első gyermek megszületése után belső vizsgálatot végeztek az anyánál és mindent rendben találtak. Amikor pedig észlelték, hogy baj van, azonnal burkot repesztettek. Emellett fel voltak készülve arra, hogy ha esetlegesen problémák vetődnek fel, azonnal kórházba szállítsák a kismamát.

A külföldi szakvélemények szerint nem hibázott Geréb Ágnes

A tárgyaláson Cserni János bíró ismertette a védelem részéről korábban csatolt, külföldi szakvéleményeket tartalmazó dokumentumokat. Mavis Kirkham is leírta azt, hogy az ikerterhesség elkerülhetetlenül több kockázattal jár. A konkrét eset kapcsán az a véleménye, hogy amikor a bába észlelte a második magzat szívverésének lassulását, helyesen járt el, hogy mihamarabb megszülethessen a gyermek, majd mindent megtettek az újszülött újraélesztésére.

Luke Zander ahhoz az ügyhöz fűzött véleményt, amely 2006-ban történt: a másodrendű vádlott által levezetett szülés során a kismama kivérzett állapotba került, ezért mentővel kellett kórházba szállítani a szülő nőt és gyermekét. A szakértő szerint a méh masszírozása hatékony és szokványos módszer a szülés utáni vérzés csillapítására, az a megállapítás pedig statisztikailag nem megalapozott, hogy a szülés utáni vérzésnek nagyobb lenne a kockázata egy olyan nőnél, akinek két komplikációmentes szülése volt.

A bíróság által ez ügyben felkért szakértők, Vajda György és Szabó Árpád ezzel szemben azt mondták, hogy a magzat megszületése után, de még a méh leválása előtt nem szabályos a méh dörzsölése, illetve masszírozása. Az eset egyik fő problémájaként azt emelték ki, hogy a tágulási időszak túl sokáig tartott, öt órán keresztül csak stagnált. Erre reagálva Geréb Ágnes és a másodrendű vádlott is azt mondta, az úgynevezett pihenő méhtevékenység normális dolog.

A tárgyalás következő időpontját február 15-ére tűzte ki Cserni János bíró.

A tavaly júniusban indult perben négy otthonszülési ügyet tárgyalnak, Geréb Ágnes és négy társa ellen a vád egyebek mellett foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés. A négy ügy közül Geréb háromban - egy 2003-ban, egy 2006-ban és egy 2009-ben levezetett otthonszülésben - érintett. Geréb Ágnes korábban azt vallotta, hogy nem bűnös a két gyermek - az újszülött, valamint a kórházban később elhunyt csecsemő - halálában.

Mindezektől függetlenül, egy újabb eset kapcsán Geréb Ágnest - akit 2007 októberében három évre eltiltottak szakmája gyakorlásától - tavaly október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt. Az általa vezetett születésházban egy szülésnél komplikációk léptek fel és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteniük. Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték. Az említett meggyanúsítás után foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és kuruzslás miatt további két korábbi eset kapcsán is eljárást indított ellene a rendőrség.

A külföldi szakvéleményekhez hasonlóan, a nemzetközi szervezetek és a sajtó is többször Geréb Ágnes védelmére kelt, New Yorkban tüntettek, a The Guardian című lap pedig a magyar hatóságok eljárását súlyosan elítélő cikket jelentetett meg. Ez utóbbi ellen Szabó Máté ombudsman is felszólalt, és arra kérte a büntetés végrehajtás országos parancsnokát, hogy a szervezet teljes állománya számára továbbképzéseken "tudatosítsák a bilincselés szükségességének és arányosságának követelményét". Mint mondta, Geréb Ágnes, az otthonszülési mozgalmat vezető szülészorvos lábbilincselése sérti a jogállamiságot.

Az otthonszülés nem csak Magyarországon került a viták kereszttüzébe. The Telegraph beszámolója alapján Nagy Britanniában - bár legális opciónak számít - újraéledt a vita a bábák és a brit szülészorvosok közt az intézeten kívüli szülésről. Magyarországon hosszas egyeztetések után december végén elkészült az otthonszülést szabályozó rendelet tervezete.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink