hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Geréb Ágnes lábbilincselése sérti a jogállamiságot

Az ombudsman felkérte az büntetés végrehajtás országos parancsnokát, hogy a szervezet teljes állománya számára továbbképzéseken "tudatosítsák a bilincselés szükségességének és arányosságának követelményét". Geréb Ágnes, az otthonszülési mozgalmat vezető szülészorvos lábbilincselése szerinte sérti a jogállamiságot.

Az 58 esztendős, 50 kilós, négygyermekes szülészorvost, az otthonszülési mozgalom emblematikus alakját októberben a legveszélyesebb bűnözőknek kijáró kéz- és lábbilincsben vitték a Fővárosi Bíróságon tartott tárgyalásra. Geréb Ágnest néhány héttel korábban azért tartóztatták le, mert mentőt kellett hívni a születésházhoz, ahol a hatóságok szerint annak ellenére vezetett szülést, hogy a bíróság eltiltotta hivatása gyakorlásától. A Fővárosi Bíróságon egy korábbi ügy miatt folyik eljárás ellene, Geréb Ágnest ellen foglalkoztatás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetéssel vádolják egy újszülött halála miatt.

A lábbilincselés miatt korábban a Heti Válasz a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához fordult, ahol azt a választ kaptuk, hogy a jogszabályok szerint jártak el, mert a bírósági tárgyalás során a vádlottnál kéz- és lábbilincs, vezető bilincs és bilincsrögzítő öv alkalmazható. Geréb Ágnes esetében a tanácsvezető bíró utasítására a kézi bilincset a biztonsági felügyelő eltávolította, a bíró azonban nem rendelkezett a lábbilincs levételéről, a büntetésvégrehajtás miatt ezért maradt végig a szülésznőn. A bilincselés miatt Geréb Ágnes lábán véres seb keletkezett. A hámsérülés tényét a büntetés-végrehajtás is elismeri, a tárgyalás során orvosi vizsgálatra vitték az asszonyt, és ellátták a lábán levő hámsérülést.

Az ombudsman annak ellenére sem fogadta el a büntetés-végrehajtás álláspontját, hogy a jogszabály valóban nem részletezi, milyen esetben kell lábbilincset alkalmazni a döntést és a mérlegelést a büntetés végrehajtás illetékesére bízzák. Az ombudsman szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy jogszerűen jártak volna el, a mérlegelési jog nem korlátlan, nem ment fel a körültekintő, célszerű, arányos és részrehajlás nélküli eljárás kötelezettsége alól.

A vizsgált ügyben a három bilincs együttes alkalmazásáról hozott döntés nem felelt meg ezeknek a követelményeknek, még akkor sem, ha büntetés-végrehajtás a rendelkezésére álló néhány napban nem tudta megítélni az előzetes letartóztatásban lévő szülésznő magatartásának kockázatait. A gyenge fizikumú asszonnyal a mozgáskorlátozó eszközök ilyen alkalmazása sérti a jogállamiság, a jogbiztonság, valamint a tisztességes eljáráshoz és az emberi méltósághoz való jogot. Az ombudsman ezért azt kérte, hogy a büntetés-végrehajtás teljes állománya számára tartsanak továbbképzést a témában.

Szabó Máté szerint a Geréb-ügy túlmutat önmagán. Aggályosnak tartja, hogy a bilincselés szabályait törvényben, törvényerejű rendeletben, miniszteri rendeletben, országos parancsnoki intézkedésben, tehát különböző helyeken, különböző szintű jogszabályokban rögzítették. Sérül a jogállamiság elve, valamint az Alkotmány erre vonatkozó paragrafusa, mert alapvető jogokra és kötelességekre vonatkozó szabályokat csak törvény állapíthat meg - foglalta össze az ombudsman, aki ezt az álláspontját jogalkotási javaslatként megküldte a belügyminiszternek.

(forrás: Heti Válasz)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés