2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés
hirdetés

Geréb Ágnes videoüzenetben fordult a közönséghez

Geréb Ágnes szerint az otthonszülésről szóló jogszabályt, "csak olyanok találhatták ki, akik még nem láttak ilyet" – írta az MTI.

Az egyes ügyei miatt államfői kegyelemre váró, s más otthonszüléses esetei miatt házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász hétfőn videoüzenetben kapcsolódott be a bábák, szülészek és döntéshozók részvételével szervezett „Mitől szül a magyar nő?” című vitába.

Geréb Ágnes a rendeletben legfőképpen azt kifogásolta, hogy az otthonszülést fizetőssé tették, s ezáltal bekövetkezik az, amit - állítása szerint - régóta valótlanul terjesztenek az otthonszülésről, hogy csak az szülhet ily módon, aki hajlandó és képes kifizetni "a szülés árát".  Videoüzenetében azt mondta: arról, hogy a rendelet nem lett jó, nem a rendelet alkotói, hanem a tanácsadók tehetnek, akik figyelmen kívül hagyták azokat a nemzetközi statisztikákat, amelyek szerint az otthonszülés nem kevésbé biztonságos, mint a kórházi szülés. A szülész-nőgyógyász úgy véli, a rendeletet "átitatja az a törekvés", hogy a bábáktól és az otthonszüléstől "megvédjék" az embereket. Geréb Ágnes szerint a rendelet azt sugallja, hogy az anyák nem tudják, mi a jó gyermeküknek, nem kompetensek a témában, csak az orvosok, a szülész-nőgyógyászok azok.

Nagy-Britanniában az elmúlt évtizedben 22 százalékkal nőtt a születések száma. Lesley Page bábaprofesszor, a Brit Királyi Bábakollégium elnöke a budapesti vitában kiemelte: a nők akkor vállalnak egynél több gyermeket, ha első terhességük, terhesgondozásuk ideje alatt megfelelően bántak velük, pozitív élményeik vannak. Felméréseik igazolták: a nők számára kiemelten fontos, hogy bevonják őket a terhesgondozás és a szülés során felmerülő döntésekbe, továbbá hogy jó kapcsolatuk legyen a szakemberekkel, a bábákkal - tette hozzá Lesley Page.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságának főosztályvezetője arról beszélt, hogy a terhesgondozásról szóló jogszabályban komolyabb szerepet szánnának a bábáknak.

Görbicz Adria bába felhívta a figyelmet, hogy - anyagi okok miatt - az országban jelenleg összesen három bábának van működési engedélye, így neki sincs.

Csákány György, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa arra is kitért, hogy a szülésznők, a bábák és a védőnők önálló terhesgondozását nagyban akadályozza az, hogy nagy ellenállásba ütköznek a szakma részéről.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.