2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Franciaországban szombattól már 18 órától kijárási tilalom

Franciaország egész területén szombattól délután 6 órakor fog kezdődni az éjszakai kijárási tilalom legalább két hétig. Nemzetközi kitekintés.

A koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata terjedésének megfékezésére a közfeladatokhoz kapcsolódó kivételeket leszámítva minden helynek, üzletnek és embereket fogadó szolgáltató helyeknek 18 órakor be kell zárnia, mondta a kormányfő a járványhelyzetről tartott heti sajtótájékoztatóján csütörtökön. A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Az ország többi részén mostanig 8 órakor kezdődött a kijárási tilalom.   

Jean Castex jelezte, hogy a "szomszédos országokhoz képest a helyzet Franciaországban ellenőrzés alatt áll, de törékeny, és a vírus továbbra is aktívan terjed". A napi esetszám egy magas platón, átlagosan 16 ezer körül van. A koronavírusnak korábbinál sokkal fertőzőbb brit és dél-afrikai változatai terjedésének megfékezésére, illetve azért, hogy a jelenleg a fertőzések egy százalékát adó fertőzőbb variánsok ne váljanak a "domináns törzzsé", a kormány a határok ellenőrzésének szigorításáról is döntött. Az Európai Unión kívüli országokból érkezők csak negatív PCR-teszt bemutatásával utazhatnak be ezentúl Franciaországba, ahol egyhetes karanténba kell vonulniuk, majd annak a végén egy második PCR-teszten is át kell esniük.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a jelenlegi járványhelyzet nem indokol újabb általános karantént, de amennyiben "jelentősen romlik a járványhelyzet" a kormány "haladéktalanul" teljes lezárást fog elrendelni.  Jean Castex arra is kitért, hogy a kormány "mindenképpen nyitva tartja az iskolákat, mert ez alapvető cél". Az elsőéves egyetemisták számára január 25-től kiscsoportban újraindulnak személyes részvétel mellett a szemináriumok.

Hétfőtől az oltást kortól függetlenül minden veszélyeztetett emberre kiterjeszti a kormány, ennek érdekében hétszáz új oltópont nyílik meg. Eddig csak a 75 éven felettiek és az 50 évesnél idősebb egészségügyi és szociális dolgozók jelentkezhettek oltásra. Eddig mintegy 250 ezren vették fel a koronavírus elleni oltást. A napi esetszám egy hete lassú ütemben emelkedik, az elmúlt napokban 18-20 ezer között mozgott, az elmúlt 24 órában 21 228 új estet jelentettek. A kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezer, közülük 2700-an vannak intenzív osztályon, ami azt jelenti, hogy az intenzív ágyak mintegy felét foglalják el a koronavírussal fertőzöttek. A halálos áldozatok száma az elmúlt héten napi 150 és 380 között mozgott, az elmúlt 24 órában 248-an haltak meg, a járvány kezdete óta 69 313-an vesztették életüket.

*

Szlovákia jelenleg nem engedhet meg magának egy országos általános tesztelést, mert az több kockázattal jár, mint amennyi hozadéka lehet, jelentette ki Marián Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke szerdán, miután Pozsonyban a járványhelyzetről egyeztetett Marek Krajcí egészségügy-miniszterrel, aki viszont ezzel ellentétes álláspontot képvisel a kérdésben. Kollár a TASR hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: a jelenlegi szlovákiai helyzetben a koronavírus elleni harc eszköze inkább a korlátozások fenntartása, illetve a járványfészkekben megvalósított tesztelés kombinációja lehet. Kollár az általános tesztelés kockázatát abban látja, hogy annak kivitelezése során "emberek nagy tömegei" találkoznak a tesztállomásokon. Az orvosi kamara elnöke ezzel leginkább arra reagált, hogy Igor Matovic miniszterelnök a napokban bejelentette: újabb országos általános tesztelésekre kerül majd sor.

*

Elérte a 3 milliót a koronavírus ellen beadott oltások száma az Egyesült Királyságban, közölte csütörtökön Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A Twitter internetes közösségi oldalon közzétett rövid bejelentésében Hancock hozzátette azt is, hogy a brit kormány gyorsítja az oltási kampányt.

Az Egyesült Királyságban december 8-án kezdődött az országos oltási kampány, és a meghirdetett cél az, hogy őszre a teljes felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni vakcinában. Az angliai közegészségügyi hálózat (Public Health England, PHE) csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint ugyanakkor szinte az oltásokéhoz mérhető védettség alakul ki azoknál is, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. A vizsgálat kimutatta, hogy a felmérésbe bevont több mint 20 ezer egészségügyi dolgozó közül 6614-en fertőződtek meg tavaly az új típusú koronavírussal, és körükben átlagosan 83 százalékos védettség alakult ki.

*

Belgiumban hétfőtől megkezdik a lakosság beoltását a Moderna vállalat koronavírus elleni oltóanyagával is, miután a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek által kifejlesztett, december 28. óta alkalmazott vakcinából ez idáig már 35 ezer ember megkapta az oltás első dózisát. Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az amerikai Moderna oltóanyagából Belgium ez idáig 8 ezer adagot kapott.

Belgiumban folytatódik a fertőzöttek számának múlt hét vége óta tartó emelkedése. A hét folyamán naponta átlagosan 2083 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 28 százalékkal magasabb a múlt hetinél. A járvány az egész országban terjed, de különösen a brüsszeli régióban kiemelkedő, ahol kedden 115 százalékkal volt több fertőzött az előző hét adataihoz képest. A kórházban ápoltak száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg 1937 ember van kórházban a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, ez egyhetes viszonylatban 7 százalékos csökkenést jelent. Naponta átlagosan 125 új beteget szállítanak kórházba, 4 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Intenzív ellátásban 360-an részesülnek, 11 százalékkal kevesebben, mint a múlt héten.

A koronavírus átlagosan naponta körülbelül 53 ember haláláért felelős, ez egyhetes visszatekintésben 18 százalékos csökkenést jelent. A járvány kezdete óta Belgiumban 670 249 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 20 250 ember halt meg a szövődményekben.

*

Romániában a február 8-án kezdődő második félévtől a koronavírus-járvány helyi adataitól teszik függővé, hogy az iskolákban jelenléti vagy online formában folytatódjon az oktatás. A kevéssé fertőzött településeken visszatérhetnek a diákok az iskolákba. Ezt Klaus Iohannis államfő jelentette be csütörtökön, miután az elnöki palotában tanácskozott Florin Citu miniszterelnökkel, Sorin Cimpeanu oktatásügyi miniszterrel, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, valamint a járványhelyzet kezelésében illetékes más tisztségviselőkkel.

Romániában a kormány november 9-től rendelte el az iskolák bezárását, azóta teljes egészében az online térbe költözött az oktatás. Korábban a helyi fertőzöttségi adatoktól és az oktatási intézmények adottságaitól tették függővé, hogy egy-egy iskolában jelenléti vagy online oktatás, illetve a kettőnek valamilyen keveréke folyik. Amint a hatóságok bejelentették, péntektől kezdődik az oltási kampány második szakasza, amelyben a 65 év fölöttiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást. Utóbbiak közé sorolták a tanárokat is. A középiskolai tanárok kevesebb mint ötven százaléka, az egyetemi tanárok több mint hatvan százaléka jelezte, hogy igényli az oltást.

*

Törökországban csütörtökön a kínai CoronaVac vakcina vészhelyzeti alkalmazásával megkezdődött a lakosságnak az új koronavírus elleni tömeges beoltása. A kis-ázsiai országban első körben az egészségügyi dolgozókat, majd a 65 évnél idősebbeket oltják be. A védőoltást előzetes regisztrációt követően akár a házi orvosnál, de indokolt esetben otthon is be lehet adatni. A török egészségügyi ellátásban mintegy 1,1 millióan dolgoznak. A várakozások szerint egy hónapon belül minden olyan egészségügyi dolgozó megkapja az oltóanyagot, aki nem a közelmúltban esett át a fertőzésen.

A török vezetés 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített vírusokon alapuló CoronaVac nevű védőoltásából. Az első hárommillió adag december végén érkezett meg a 83 millió lakosú országba. A hatóságok bevizsgálták a szállítmányt, a török gyógyszerfelügyelet pedig szerdán engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink