hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

Fotelből rendelt e-recept

Január óta az orvosok többsége e-receptet ír. A FEOL egy háziorvost, betegeket és gyógyszerészt kérdezett az eddigi tapasztalatokról.

– A rendszer adatokkal való feltöltése még folyamatban van, de mi, háziorvosok, valamint a gyermek- és a fogorvosok már használják, viszont az ügyeleten egyelőre még nem kötelező. Én egyébként igen hasznosnak tartom, hiszen a beteg a szokásos havi gyógyszereit akár otthonról, a fotelből is felirathatja, ezért nem kell bejönnie a rendelőbe – mondta el Honos Anasztázia háziorvos, akitől a FEOL azt is megtudta, különösen jó lehetőség ez azok számára, akik nehezen járnak, vagy pszichiátriai betegeknek, akik szoronganak, ha emberek közé vagy orvoshoz kell menniük. Sőt, a krónikus betegek így annak sincsenek kitéve, hogy – főként járványos időszakokban – éppen az orvosi rendelőben várakozó betegektől kapjanak el valamit.

Honos doktornő rendelőjében a betegek már egyáltalán nem lepődnek meg, ha a megszokott vény helyett felírási igazolást kapnak a kezükbe a vizsgálat végén, a krónikus betegek pedig azt is tudják, hogy nemcsak telefonon, de akár a kifejezetten erre a célra létrehozott e-mail-címen is kérhetik a megszokott gyógyszereik felírását.

Az orvosi rendelőben várakozó betegek azt mesélték, hogy a nőktől nem kérik el a dokumentumokat a gyógyszertárban, ha női név szerepel a felírási igazoláson – ezt amúgy jövő évtől kezdve már nem is kell kiadnia az orvosnak –, amire Pap Ildikó, a Skorpió Gyógyszertár vezetője elmondta, ők szigorúan betartják az előírásokat: e-recept kiváltásához a személyi igazolvány és a taj-kártya elengedhetetlen. Az újfajta recept tehát megkönnyíti sokak életét. De van-e hátránya?

– Az egyik, hogy csak az a beteg válthatja ki a gyógyszert, akinek a nevére azt felírták, bár mostanság úgy hírlik, az orvos regisztrálhatja majd a rendszerben a kiváltásra jogosult személyeket is. Erről azonban egyelőre nincs semmilyen hivatalos tájékoztatás. A másik probléma, hogy időnként az internetkapcsolatban hibák lépnek fel, ilyenkor nem látjuk a rendszert, vagyis a betegnek felírt gyógyszereket sem, ezért nem tudunk semmit kiadni – árulta el Pap Ildikó, hozzátéve, ma már egyre több az e-recept, náluk nagyjából a betegek 70-80 százaléka váltja ki ilyen módon a gyógyszereit. Ők egyébként legtöbbször nem is figyelik, hogy a hagyományos vénnyel vagy felírási igazolással érkeznek a gyógyszertárba, mert a kettő szinte hajszálra ugyanúgy néz ki.

(forrás: FEOL)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!