hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Forradalmian új kezelés előrehaladott emlőrákban

Egy újfajta kezeléssel a BRCA1 vagy BRCA2 mutációval rendelkező, előrehaladott emlőrákos nők 85 százalékában sikerült lassítani a daganat növekedését – olvasható a Lancet július 6-i számában.

„Ez elképesztően nagy válaszarány egy olyan betegcsoportban, amelynek tagjai átlagosan már három különféle kezelésben részesültek korábban” – mondta a vizsgálat egyik társszerzője, dr. Susan M. Domchek, a Pennsylvaniai Egyetem orvoskarának munkatársa. „Most először sikerült olyan terápiát alkalmazni, amely a beteg genetikai mutációját, illetve annak következményét használja ki. Ezzel a módszerrel ritkábbak a mellékhatások is. A kezelést az tette lehetővé, hogy mindegyik nőben jelen volt a BRCA1 vagy a BRCA2 gén mutációja.”

sikerult csökkenteni a tumor meretetA betegeket egy új szerrel, az olaparibbal kezelték, amely gátol egy fehérjét, a poli(ADP-ribóz)-polimerázt (PARP). Mind a PARP, mind a BRCA fehérjék a DNS-t javító folyamatokban játszanak szerepet. Úgy látszik, hogy a sejtekben nem okoz jelentős elváltozást, ha csak a PARP vagy csak a BRCA fehérje hiányzik, de ha egy tumorsejtben, amelyben a BRCA fehérje nincs jelen, gátolják a PARP működését is, akkor ez már a sejt halálához vezet.

Mivel az BRCA mutációval rendelkező emlőrákos betegek normális sejtjeiben a BRCA-nak egyik kópiája normális, ezeket a sejteket nem károsítja jelentősen a PARP gátlása. Vagyis, míg a tumorsejtek esetében nagyon kifejezett az olaparib hatása, a normális sejtekben alig érvényesül toxicitása.

Csökkent vagy teljesen visszafejlődött a tumor

A nemzetközi vizsgálatba 54 BRCA mutációval rendelkező emlőrákos nőt vontak be. Közülük 27-en naponta kétszer 400 mg olaparibot kaptak szájon át, míg a másik csoport csak 100 mg-nyi olaparibot szedett ugyanolyan rendszerességgel. A nagyobb adagot kapó nők közül 1-ben (4%) teljesen visszafejlődött a tumor, 10-ben (37%) jelentősen csökkent a daganat mérete, és 12-ben (44%) vagy nem változott vagy enyhén megkisebbedett a daganat. A kis dózis olaparibot szedő szedő csoportban 6 nőben (22%) csökkent jelentősen a tumor nagysága, és 12-ben (44%) nem változott vagy enyhén megkisebbedett a daganat.

Dr. Domchek szerint ez a vizsgálat – bár kis esetszámú, és további igazolásra szorul – új megközelítést, újfajta gyógyszerek kifejlesztését eredményezheti az öröklött tényezők miatt kialakuló daganatok kezelésére.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink