hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Fontos szerepe lehet a kalciumnak az időskori memóriavesztésben

A PharmaOnline szerint az intracelluláris kalciumszint döntő szerepet játszik a tanulási és memóriafolyamatok hatékonyságának megőrzésében.

A University of Leicester kutatócsoportja az Aging Cell folyóiratban publikált cikkében olyan állatkísérletekről számolt be, melyekben kimutatták, hogy a preszinaptikus sejtek kalciumtartalma meghatározó szerepű a tanulási és memóriafolyamatok során.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Daniel Pereda et al. Changes in presynaptic calcium signalling accompany age‐related deficits in hippocampal LTP and cognitive impairment, Aging Cell (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Az öregedéssel párhuzamosan memóriánk egyre jobban megkopik, és egyre nagyobb nehézséget jelent az új ismeretek elsajátítása is. Kézenfekvő magyarázatnak tűnne az agysejtek pusztulása, ám nem ez a helyzet. A válasz az angol kutatók szerint a központi idegrendszer szinapszisaiban keresendő, azaz az idegsejtek közötti elektrokémiai kapcsolatot biztosító képletekben, melyekben neurotranszmitter molekulák végzik az információk átadását, írja a PharmaOnline.

A mostani vizsgálat során a kutatók azt nézték meg, hogy a hippocampusban található szinaptikus sejtek kalciumtartalma hogyan befolyásolja a szinapszisok működését. A legtöbb kutatás eddig a posztszinaptikus sejtekre összpontosított, mivel ezeknél sokkal könnyebben mérhető a kalciumszint, ám a mostani vizsgálatban olyan génmódosított egereket használtak, amelyekben egy kalciumérzékelő fluoreszcens fehérjével láthatóvá tették a preszinaptikus sejtek kalciumtartalmát.

A vizsgálat során 6, 12, 18 és 24 hónapos egerekkel végeztettek labirintusteszteket, és egyértelmű összefüggés mutatkozott a kognitív képességek és a preszinaptikus kalciumszint között. Az öregebb, rosszabbul teljesítő egerek preszinaptikus sejtjeinek homeosztázisa egyre kevésbé volt képes kordában tartani a kalciumszintet, ami jelentős lerakódásokat eredményezett a hippocampus preszinaptikus sejtjeiben. Ezt követően a kutatók mesterségesen megemelték a sejtek kalciumszintjét fiatal állatokban, és az öregebb egyedekhez hasonló eredményeket kaptak, de talán ennél is fontosabb, hogy ennek a fordítottja is igaz volt: az öregebb állatokban a kalciumszint csökkentése visszafiatalította a szinapszisokat. A felfedezés igen jelentős lehet az öregedéssel járó humánegészségügyi folyamatok vizsgálata során is.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink