hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Fizetni kell! Jönnek a betegek

Húsvét után már konkrét javaslatokat tárgyal a kormány arról, hogy miként tudna további tízmilliárd forintot „fogni” még ebben az évben a gyógyszerkasszán – írja a Népszabadság.

A lap szerint lényegében elfogytak a kizárólag a gyártókat megsarcoló eszközök, és a kormány már nem úszhatja meg térítésidíj-emelés nélkül. Ez utóbbira a gyártóknak többféle javaslatuk is van. A legtöbb a 300 forintnál kisebb térítési díjakat növelné. A legutóbbi árcsökkentés előtt, a patikai forgalomban lévő 4036 támogatott készítményből 1568-ért kellett 300 forintot vagy ennél kevesebb összeget fizetni.

A közelmúltban a MedicalOnline is számbavette a lehetséges állami lépéseket, s azok között említve a még védett  hatóanyagok árletörésére használt úgynevezett spanyol modell alkalmazását is. A Népszabadság  információja szerint ennek keretében a 2004 óta piacon lévő eredeti, azaz generikum nélküli gyógyszereket 15 százalékkal olcsóbban kellene adniuk a gyátóknak. A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy a kormányzat több, a hazai gyógyszergyártók által megfogalmazott javaslatot is fontolgat. Az egyik ilyen már meg is valósult. A koleszterinszint-csökkentők esetében bár e hónap elején bevezették a csak a hatóanyagot rögzítő gyógyszerfelírást,  az utolsó pillanatokban a szaktárca jelezte, hogy a doktor a hatóanyag mellé odaírhatja a javasolt készítmény márkanevét is.

A hatóanyag-alapú felírástól eredetileg azt remélték, hogy a vérzsírcsökkentőkre költött 22 milliárdos támogatás 10 milliárdra apad. Szakértők szerint azonban azzal, hogy a márkanevet is lehet jelezni a recepten, valószínűleg elmarad a várt megtakarítás is – írja  a Népszabadság.

(forrás: Népszabadság)

cimkék

hirdetés

Könyveink