hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Fix patikai receptdíjat javasol Szabó Sándor

„Az ember idős korára két dolgot szeret meg: az édességet, meg a kitüntetéseket. Ebben szerencsés vagyok, mert a szakmában elérhető életműdíjak mindegyikét megkaptam, s szerintem a nekrológom is kész”- mondta dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös, tiszteletbeli elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkereszt átvétele alkalmából a mgyk.hu–n közölt interjúban.

A múltidézés mellett aktuális problémákról is kérdezték az interjúban az örökös elnököt, mi egy ilyen válaszát elevenítjük fel:

Jelen, nagyon szorító gazdasági helyzetben, újból előállok évtizedes javaslatommal, hogy számoljuk fel ezt a rendkívül bonyolult, Európában egyedülálló százalékos támogatási rendszert (9 kategória), s váltsunk a fix recept díjú rendszerre.

Tudjuk, hogy évente hány recept kerül beváltásra (120 millió), tudjuk, hogy milyen árréstömegre van szükség a biztonságos üzemelésre, tehát az angol vagy a német példa alapján (7 font, 8 euro) egy fix receptdíj (500 Ft) befizetésével a szükséges árréstömeg biztosítható, mely szolidáris minden szolgáltatóval, a kis forgalmú patikáknak garantál bizonyos mennyiségű recept (2- vagy 3 ezer/hó) be-váltását. Ekkor nem szükséges bonyolult ösztönző rendszerek (generikus) bevezetése, hiszen innentől kezdve meg lehet követelni a legolcsóbb gyógyszer expediálását, hiszen nincs ellenérdekeltség.

Ugyanezt meg lehet tenni a betegoldalról is, ami kiszámítható, szolidáris, egységes co-payment-et jelent. Akkor nincs 200 Ft-os gyógyszer, hanem egységesen kb.600 Ft, ami kiszámítható, s nem kell egy gyógyszerért súlyos ezreket kifizetni.  Ezt még differenciálni lehet a nyugdíjas és az aktív dolgozó recept díjával is” – mondja dr. Szabó Sándor a kamarai honlapon, ahol a teljes interjú elolvasható.

hirdetés

Könyveink