2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A csehek fegyelmezetten fizetik az új egészségügyi díjakat

Mintegy 2,6 milliárd koronát hagytak különböző díjak - vizitdíj, receptdíj, ügyeleti díj, kórházi napidíj - formájában az orvosoknál és a patikákban a legnagyobb cseh egészségbiztosító, a VZP (Általános Egészségbiztosító) ügyfelei az idei év első hét hónapjában - közölte pénteken Jirí Rod, a VZP szóvivője.

A cseh lakosság mintegy 68 százaléka az Általános Egészségbiztosítónál biztosított, míg a harminckét százalékon további nyolc biztosító osztozik. A VZP adatait véve alapul szakértők úgy vélik, hogy a lakosság a január-júliusi időszakban összesen mintegy négymilliárd koronát fizetett ki az egészségügyi intézményekben.
Csehországban januárban vezették be a 30 koronás vizitdíjat, s ugyanennyit kell fizetni a patikákban a recept egy-egy tételéért is. A kórházi napidíj 60 korona, s 90 koronába kerül az éjjeli vagy hétvégi orvosi ügyeletek igénybevétele is. A díjak fizetése mindenkire kivétel nélkül vonatkozik. Az éves felső határ 5000 korona, aki ennél többet fizet, annak azt biztosítója megtéríti.
Tomás Julínek szakminiszter korábban azt nyilatkozta, hogy a díjakból az egészségügy az idén mintegy 5 milliárd koronához jut. Az első hét hónap adatai alapján azonban a szakértők úgy vélik, hogy a valós bevétel mintegy nyolcmilliárd korona körül mozog majd.
Az illetékek bevételként az orvosoknál és a patikákban maradnak. Csehországban az orvosok többsége támogatja a vizitdíjat, míg a páciensek kétharmada a felmérésekben elutasította. Ugyanakkor tény, hogy a csehek fegyelmezetten fizetnek az orvosoknál, a vizitdíjak beszedésével eddig nem volt gond.
A két kisebb koalíciós párt és az ellenzék is szeretné elérni, hogy a kiskorú gyerekek, illetve a 70 éven felüli nyugdíjasok számára a vizitdíj fizetését megszüntessék. Ezt azonban a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt elutasítja.


Kokes János (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink