2024. április. 19., péntek - Emma.

Ficzere: Aki nem írta alá az új szerződést, meg fogja bánni

Márciusban főleg olyan szakemberek léptek ki, aki eleve ezt fontolgatták, mondta az InfoRádióban Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

„Az a kérdés, van-e kellő személyzet arra, hogy a beteget megfelelő szinten ápoljuk. A lélegeztetőgép és a gyógyszer mellé szakember is kell” – mondta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában, de beszélt a Covid-ellátás nehézségeiről, az újraindulás feladatairól is.

Ha több beteg jön, több kollégát állítunk be a covid ellátásba, hogy minél több embert meg tudjunk menteni – mondta Ficzere Andrea. A Magyar Kórházszövetség elnöke hozzátette: jó helyzetben vannak abból a szempontból, hogy a problémáikat meghallgatja és segíti az Országos Kórházi Főigazgatóság, ha kell, még plusz személyzetet is kapnak kívülről.

Mint fogalmazott, most az a legfontosabb, hogy csökkentsék a járvány terjedését, ezért például az elektív ellátásból is csoportosítanak át szakembereket a Covid-ellátásba. Az intézményekben pontosan szabályozzák a betegutakat, csak sürgősségi eset érkezhet, és már a kapuban „triázsolják” az érkezőket, azaz eldöntik, hogy potenciálisan fertőzöttek-e.

Az elmúlt egy év alatt a Covid-osztályokon mindenhol kialakult a csapatok magja, akik rövid idő alatt meg tudják tanítani a speciális tudnivalókat a hozzájuk csatlakozóknak. A főigazgató hozzátette: a Covid-ellátásnak vannak olyan segítő tevékenységei, amelyeket bárki el tud végezni, és ez jelentős erőforrásokat tud felszabadítani, hogy a fontosabb feladataikra koncentrálhassanak.

„A Covid-osztályokon önkéntesek is be tudnak segíteni, tudnak etetni, sétáltatni, tornáztatni, beszélgetni, amire esetleg nincs kapacitása a szakszemélyzetnek” – mondta a Kórházszövetség elnöke.

Eszközök és gyógyszerek mindenhol rendelkezésre állnak, hangsúlyozta a szakember, de hozzátette: „Az a kérdés, van-e kellő személyzet arra, hogy a beteget megfelelő szinten ápoljuk. A lélegeztetőgép és a gyógyszer mellé szakember is kell” – mondta, és a kérdésre, hogy van-e elég szakember, úgy felelt: van, ahol igen, van, ahol nem, de ez Covid-független, normál időszakban is vannak különbségek. „Csak akkor tudjuk a megfelelő számú személyzetet biztosítani, ha csökkenteni tudjuk a beáramló betegek számát. Ezért fontos a szabályok betartása és a leállás az országban” – tette hozzá.

„Nehéz ez az egymással párhuzamosan zajló betegellátás. Ha csitul ez a nehéz időszak, akkor visszaengedjük a most várakozó betegeket, de elképzelhető, hogy egy részük súlyosabb állapotban fog visszatérni hozzánk” – vetítette előre a jövőt a kórházigazgató. Úgy véli, hogy fokozatosan kell felengedni a blokkot a kórházakban, rangsorolni kell a beavatkozásra váró betegeket, de közben a menedzsmenteknek pihentetniük is kell majd a személyzetet, mert nagyon kimerültek, és szükségük lesz a felfrissülésre, hogy utána el tudják látni a várakozó betegeket.

Eközben szerinte arra is fel kell készülni, hogy új szemléletre lesz szükség: jó néhány évig szem előtt kell tartani, hogy ismét lehet járvány, és szükség esetén biztosítani kell az azonnali átállást.

„Most minden beteg minden ellátást meg tud kapni az intézményre vonatkozó financiális következmények nélkül” – mondta Ficzere Andrea a kórházi adósság kapcsán. Most a beteg élete a fontos, nem a pénzügyi szempont, de utólag nyilván el kell majd számolni.

Az idén hatályba lépő új egészségügyi jogviszony körüli vitákról úgy fogalmazott: volt egy nehezebb időszak, amikor az volt a kérdés, hogy ki fogja aláírni az új szerződését. A 96 százalékos bennmaradási arányt végül nagyon jónak tekinti, szerinte sok olyan szakember lépett ki ugyanis is, aki már eleve ezt fontolgatta.

„Nehéz erről érzelemmentesen beszélni: aki az egészségügy mellett tette le a voksát, az szeret gyógyítani, betegekkel dolgozni, és ez független a jogviszonytól” – mondta Ficzere Andrea, és úgy látja, azok közül, akik kiléptek, sokan meg fogják bánni, mert a magánintézményekben sosem lesz olyan színes a portfólió, mint egy államiban. „Hiszek az állami egészségügy színességében, minőségében és eredményeiben” – jelentette ki.

A távozókról elmondta, hogy vegyes a kép, és nemcsak szakmánként, hanem területileg is eltérő. Leginkább a szülészet-nőgyógyászat, az aneszteziológia és a traumatológia érintett. Azonban szerinte sokan vissza fognak térni, ahogy lecsendesül a járvány.

Az állami és a magánellátás viszonyáról úgy nyilatkozott: sokan dolgoznak azon, hogy világos legyen a helyzet. Most a járványhelyzet miatt sok betegség esetén nagyon népszerűek a magánintézmények, de úgy véli, ezeknek a betegeknek nagy része vissza fog térni az állami ellátásba. „Most meg lehet alkotni a közös szakmai szabályokat, a számonkérést, az ellenőrzést, a finanszírozást pedig ehhez kell adaptálni” – mondta.

A Kórházszövetség elnöke szerint az állami szférában most az lesz a legfontosabb feladat, hogy a személyzetnek jövőképet mutassanak, hogy ne lépjenek ki a járvány után. „Nagyon fáradtak, elkeseredettek, rossz élményeik vannak a sikertelen esetek miatt. Fontos őket most támogatni, és biztosítani nekik a jövőt, hogy ne akarjanak innen elmenni” – mondta Ficzere Andrea.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés