hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Hiába végezhetők az egynapos ellátások, kevés a személyzet

Elvégezhetnék az egynapos ellátásokat, ha nem lenne a vírus miatt óriási a leterheltség – mondta az InfoRádiónak a kórházszövetség elnöke.

Legtöbbet jelenleg a szürkehályog-műtétekre kell várni, míg korábban – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint – ez 44 napot jelentett, mára több mint 200 nap. De ugyancsak nagy türelmet igényelnek a térdprotézis-beavatkozások, valamint a csípőprotézis-beültetések – mondta az InfoRádiónak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Mint ismert, a koronavírus-járvány első hulláma idején, 2020. március közepétől május elejéig hasonló leállás volt, amikor csak a sürgősségi műtétekre kerülhetett sor. Bár a feloldást követően valamennyi egészségügyi intézmény törekedett arra, hogy az elmaradt operációkat pótolja, volt, ahol ez teljességgel nem sikerült. Így az ősz folyamán ismét a betegek türelmét kellett kérni, hiszen a covidos betegek ellátása volt a legfontosabb – tette hozzá Ficzere Andrea. A nem sürgősségi, akut beavatkozásokat későbbi időpontra ütemezték át, de amint a koronavírusos betegek száma csökken, illetve a lakosság átoltottsága növekszik, azonnal fogadják a most várakozni kényszerülőket.

A kórházszövetség elnöke egyetértett, hogy az érintetteknek rendkívül kellemetlen lehet a mostani időszak, hiszen panaszaik, fájdalmaik vannak, és alig várják, hogy túl legyenek a beavatkozáson, de mint fogalmazott, meg kell hogy értsék: a legfontosabb Magyarország számára, ahogyan minden ország számára a világon, hogy mielőbb legyőzzük a járványt.

Az egynapos beavatkozásokra lehetőség lenne már, ha a páciens 72 órával az operáció előtt egy PCR-, majd a műtét napján egy gyorsteszten is „átmegy”, de intézményre válogatja, hogy erre van-e kapacitás – mondta Ficzere Andrea. A kórházak terheltsége nem egyenletes, van, ahol több, van, ahol kevesebb a koronavírusos kezelt, ami hatással van a személyzet elérhetőségére.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink